Grba-Bujević: Ne treba pooštriti mjere, broj novooboljelih nije zabrinjavajuć

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

DR. MAJA Grba-Bujević, šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, tijekom gostovanja na Dnevniku N1 televizije komentirala je porast broja novozaraženih u Hrvatskoj. 

Grba-Bujević ističe da porast broja novooboljelih nije razlog za brigu.

"Nema razloga za brigu"

"U Hrvatskoj danas imamo 53 oboljele osobe od koronavirusa od čega je osam na bolničkom liječenju, na respiratoru nemamo nikoga, a nitko od pacijenata na bolničkom liječenju nema teške simptome. Pedeset i tri oboljele osobe nisu razlog za našu veliku zabrinutost, ali moramo biti svjesni da se ne pridržavamo mjera koje smo uveli, a koje su i dalje na snazi. Moramo priznati da smo se opustili", kazala je Grba-Bujević.

Ističe da Stožer situaciju drži pod kontrolom.

"Zaraženi u protekla dva dana imaju puno prijenosa u obitelji i poznatih kontakata, ali nismo zabrinuti jer je to broj od 20 ljudi", kazala je Grba-Bujević te još jednom apelirala da se svi drže preporuka oko držanja distance, učestalijeg pranja ruku i nošenja maske u zatvorenom prostoru.

"Nije trenutak za mjere"

"Ovo nije trenutak da bi govorili o restriktivnim mjerama jer broj nije toliko zabrinjavajući", odgovorila je na pitanje razmišljaju li u Stožeru o pooštravanju mjera.

Što se izbora tiče, Grba-Bujević je kazala da su DIP i HZJZ u stalnom kontaktu te da prate i epidemiološku situaciju iz dana u dan. 

Na dan izbora će biti propisane mjere koje će tada biti aktualne.

Oko duga veledrogerijama kaže da je takav problem prisutan i dugo vremena postoji dug. 

"Sto posto sam sigurna da će se pronaći razumno rješenje jer naši pacijenti neće i ne smiju ostati bez propisane terapije i lijekova", zaključila je razgovor Grba-Bujević.

Pročitajte više