Grbin komentirao neočekivanu kandidaturu Ranka Ostojića: Nikoga on nije zeznuo

Screenshot: RTL

KANDIDAT za predsjednika SDP-a Peđa Grbin gostovao je u RTL Direktu.

Na pitanje je li ga iznenadio Ranko Ostojić sa svojom kandidaturom u zadnji čas, Grbin je odgovorio: "Sve nas je iznenadio." Otkrio je da nije znao da će se Ostojić kandidirati, a smatra da ga svojom kandidaturom nije "zeznuo". 

"Svi mi u SDP-u znamo i tko je Ranko Ostojić i kakva je njegova dosadašnja uloga u stranci. Njegovo je puno pravo kandidirati se kao i svih nas ostalih koji smo se kandidirali. Nikoga on nije zeznuo", kazao je Grbin i dodao da će svi izaći pred članove i članice i izložiti svoje vizije i ideje te će se na temelju toga izabrati novi predsjednik SDP-a. 

Milanovićev kadar?

Na konstataciju da ih se obojicu percipira kao "Milanovićev kadar", Grbin je odgovorio da su obojica u SDP ušli prije Milanovića. "Mi smo svoji ljudi, a tu smo jer mislimo da stranku treba učiniti boljom. No ne samo zbog nas, jer bolji i jači SDP treba i ovoj zemlji da bi spriječio i ovakav Zakon o obnovi Zagreba koji je predložila HDZ-ova vlada", rekao je Grbin te dodao da taj zakon nije solidaran, ambiciozan i koji želi zadržati status quo u Zagrebu. 

"Zato Hrvatskoj treba jaka stranka poput SDP-a koja bi mogla stvarati nove politike za Hrvatsku i zato su bitni ovi izbori", kazao je Grbin. Rekao je da ne zna na temelju čega je Ivo Josipović zaključio da je Kolar favorit za predsjednika SDP-a. 

"Mislim da nitko od nas nema kristalnu kuglu da bi mogao procijeniti na koji način članice ili članovi odlučuju i biraju kandidata", rekao je i dodao kako smatra da svi kandidati imaju svoje bolje i lošije strane. 

"Na temelju onoga što smo dosad radili i kako smo, na primjer, građane zastupali u saboru i borili se za njihova prava i borili se, recimo, kada im je za vrijeme izborne kampanje netko pokušao oduzeti pravo glasa, upravo na temelju toga će naši članovi i članice zaključiti tko treba biti predsjednik stranke", rekao je Grbin. 

"Zašto bi trebalo biti drugog kruga?"

Na pitanje što misli tko će ući u drugi krug, odgovorio je protupitanjem zašto se smatra da treba biti drugog kruga. "Ne vidim zašto bi sada trebalo biti drugog kruga", rekao je. 

Komentirao je i prethodni izbor Davora Bernardića za predsjednika SDP-a. "Stranka je tada, nažalost, izabrala osobu koja je bila daleko manje prihvatljiva biračima nego što su to bili drugi kandidati. Stranka je, nažalost, tada pogriješila, članice i članovi su odabrali loše, a posljedice smo gledali protekle četiri godine", kazao je te dodao da je jako bitno da se odabere osoba koja ima "elektabilnost". 

"To je mogućnost da privuče birače SDP-a. Ja sam na posljednjim izborima pokazao da to mogu i držim da već na temelju toga imam barem jednu od potrebnih kvaliteta koju bi trebao imati novi predsjednik SDP-a", kazao je. 

Odgovorio je na pitanje zašto smatra da je najbolji kandidat za predsjednika SDP-a. "Imam tu elektabilnost. Ali važnije od toga je da mene i članovi i članice, ali i birači znaju. Znaju što sam proteklih 10 godina radio u saboru, znaju kako sam ih zastupao, znaju za što sam se zalagao", kazao je i dodao da znaju i koliku ima volju za donošenje promjena. 

"Znaju za što sam se zalagao, a to je ono što je u srži SDP-a: solidarnost, pravednost i pomoć onima koji su slabiji", rekao je te dodao kako nakon ovih izbora za predsjednika SDP-a neće biti raskola u stranci već slijedi puno, rada, truda i okupljanja te sastavljanja tima koji će SDP voditi u promjenu, pa stvaranje novog SDP-a, pa pobjednu na sljedećim parlamentarnim izborima. 

Zabrana govora u saboru?

Komentirao je i današnje saborske teme te je kazao da je broj zastupnika u saboru ograničen zbog epidemioloških mjera. "Nadam se da su pokazatelji koji su vodili Predsjedništvo sabora u donošenje takve odluke ispravni", rekao je i dodao da ne vidi problem u tome što manje ljudi smije biti u saboru nego da vidi problem ako se zastupnicima ograničava mogućnost govorenja. 

"To se danas dogodilo. Mi iz oporbe smo o tome već danas razgovarali i vjerujem da ćemo u narednih nekoliko dana pokrenuti inicijativu prema Ustavnom sudu da se preispita odredba Poslovnika koja ograničava pravo na govor zastupnika", rekao je. 

Pročitajte više