Grčka dobila ultimatum MMF-a i EU: Prihvatite "stezanje remena" ili nećete dobiti novac

GRČKA je danas dobila ultimatum od MMF-a i Europske unije da neće dobiti novac sve dok građani ne prihvate mjere štednje kojima se uvjetuje dobivanje "paketa pomoći".

Posljednja tranša pomoći, oko 8 milijardi eura koja je dogovorena prije dva tjedna, je potrebna Grčkoj kako bi osigurali plaće radnika u javnom sektoru. No, taj novac sada neće dobiti dok se Grčka ne odluči na referendumu prihvaća li novi "paket pomoći" i ostaju li u eurozoni. Prijetnja je došla sa margina sastanka država G20, koji počinje sutra, a potvrdio ga je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean-Claude Juncker, piše Guardian. 

"Ne znamo slažu li se Grci još uvijek sa dogovorom"


"Možemo li pod ovim okolnostima isplatiti šestu tranšu, 8 milijardi eura, koje smo dogovorili prije dva tjedna, kada ne znamo slažu li se Grci još uvijek sa postignutim dogovorom", upitao je Juncker. Tih 8 milijardi eura je trebalo biti isplaćeno do sredine studenog, no njemački dužnosnici sada tvrde kako Grčka, koja ima oko 360 milijardi dugova i BDP od samo 220 milijardi eura, može bez toga novca izdržati do sredine prosinca. Najvjerojatnije će se referendum o "paketu pomoći" u Grčko održati između 5. i 12. prosinca ove godine.

S druge strane, nejasno je da li će se referendum uopće održati, zato što je pitanje hoće li ova grčka vlada na čelu sa Georgeom Papandreouom "preživjeti" glasovanje o povjerenju koje će se održati u petak. Nejasno je i što će biti referendumsko pitanje u Grčkoj. Neki sugeriraju da će se glasovati samo o "paketu pomoći", dok drugi tvrde da će se odlučivati o članstvu u EU.

Pročitajte više