Grčka smanjuje poreze i doprinose

Foto: EPA

GRČKI ministar financija Christos Staikouras predstavio je danas paket mjera smanjenja poreza i doprinosa koje bi trebale pomoći kućanstvima i kompanijama u koronakrizi.

Mjere uključuju trajno smanjenje predujma poreza sa 100 na 55 posto za sve samozaposlene te smanjenje predujma poreza za korporacije sa 100 na 70 posto u ovoj godini i na 80 posto u 2022. godini, objavio je Staikouras.

Smanjuje se porez na dobit

Porez na dobit kompanija smanjit će se s 24 posto na 22 posto od 2022. godine.

Vlada će produljiti i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje radnika u privatnom sektoru za tri postotna boda za 2022. godinu i obustaviti naplatu "solidarnog" nameta.

"Fiskalni trošak prve tri mjere, dogovorene s institucijama, iznosi oko 900 milijuna eura za 2021. godinu i oko 200 milijuna eura godišnje za sljedeće godine", objavilo je ministarstvo financija.

Trošak preostale dvije mjere u 2022. godini iznosit će oko 1.6 milijardi eura, dodali su.

"Nadoknadit ćemo novac kad se gospodarstvo oporavi"

"Očekujemo da ćemo nadoknaditi taj novac kada se poboljšaju izgledi za oporavak gospodarstva", ističu.

Staikouras očekuje da će smanjenje poreza i doprinosa potaknuti produktivnost i konkurentnost grčkog gospodarstva, poduprijeti raspoloživi dohodak kućanstava i poduzeća i ojačati socijalnu koheziju, što je po njemu ključno za visoke i održive stope rasta.

Mjere su most prema postpandemijskoj eri i pomoć kućanstvima i poduzećima čija bi se likvidnost trebala oporaviti od teškoća pretrpljenih u pandemiji, istaknuo je ministar. Istodobno će pomoći privući nove investicije, procjenjuje.

Pročitajte više