Grčka želi vratiti afganistanske tražitelje azila kući, traži pomoć od EU-a

Ilustracija: EPA

GRČKI ministar za migracije Notis Mitarachi rekao je danas da je od europskih partnera zatražio pomoć kako bi se afganistanske tražitelje azila vratilo kući bude li moguće.

Po podacima grčke vlade, velika većina (trenutno 75 posto) tražitelja azila smještenih u kampovima na pet otoka u Egejskome moru su Afganistanci, a iza njih su po brojnosti Sirijci.

"Zatražili smo od Europske unije (EU) da pomogne kako bismo omogućili povratak (migranata) u matične zemlje kao što su Afganistan i Pakistan", rekao je ministar Notis Mitarachi za javnu televiziju ERT.

Kako piše dnevni list Kathimerini, Atena je nedavno poslala pismo u tom smislu europskoj povjerenici Ylvi Johansson koja na proljeće treba predstaviti novi dogovor o migraciji i o azilu.

Desna vlada Kyriakosa Mitsotakisa pooštrila je svoju migracijsku politiku

Desna vlada Kyriakosa Mitsotakisa, sučeljena s ponovnim priljevom migranata iz Turske u Grčku, pooštrila je svoju migracijsku politiku i najavila "ubrzavanje vraćanja" osoba koje ne ispunjavaju uvjete za odobravanje međunarodne zaštite u Tursku ili u njihovu matičnu zemlju.

Takvu odluku, koju prati zakon o ubrzanom postupku odobravanja azila, oštro su kritizirale brojne nevladine organizacije za ljudska i izbjeglička prava.

Na temelju ugovora EU-a i Ankare potpisanog u ožujku 2016. godine kako bi se smanjio priljev migranata u Europu, Sirijci i Afganistanci imaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Grčka vlada je u ovom trenutku, uz problem napetog stanja u prekrcanim kampovima na otocima, na meti bijesa otočana i mjesnih vlasti koji prosvjeduju protiv najave izvlaštenja zemljišta za izgradnju novih zatvorenih kampova.

Pročitajte više