Grčki radnici na ulicama: Natpisom na Akropoli pozvali europsko radništvo u akciju

PROSVJEDNICI u Grčkoj su na zid drevne Akropole, najposjećenijeg turističkog mjesta u državi, postavili plakat na kojem piše "Ljudi Europe - dignite se".

Danas se u Grčkoj održava još jedan štrajk zbog uvođenja mjera štednje, a performans kod Akropole je izvelo oko 100 grčkih komunista. Policija kod Akropole nije reagirala na ponašanje prosvjednika koji su u rukama nosili prepoznatljive crvene zastave.

Uzimaju umirovljenicima

Sindikati javnih službi počeli su 48-satni štrajk, a prosvjedne marševe će održati popodne. Radnici iz privatnog sektora će im se pridružiti sutra. Vođe sindikata tvrde kako će "mjere štednje" pogoditi samo siromašne Grke. "Ima i drugih stvari koje bi vlada mogla napraviti prije nego uzme novac umirovljenicima koji zarađuju 500 eura mjesečno", kazao je vođa sindikata javnih službi (ADEDY) Spyros Papaspyros.

Sinoć su učitelji tijekom prosvjednog marša ušli u zgradu nacionalne televizije i na kratko prekinuli program. Grčka vlada mjerama želi uštedjeti 30 milijardi eura do kraja 2012. godine, a zauzvrat su od Europske unije i MMF dobili kredit u visini 110 milijardi eura. Novim mjerama će se štedjeti na umirovljenicima i javnim službenicima, a poveća će se i PDV.

Pročitajte više