Grčki sudac detaljno opisao napad Boysa. Otac uhićenog: Sin me nazvao da se oprosti

Screenshot: SKAI/YouTube

GRČKA policija još uvijek nije utvrdila tko je prije devet dana u Ateni ubio 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, a u javnost su danas izašle nove informacije o istrazi protiv huligana iz Hrvatske. 

Boysima je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od bijega, objavio je večeras sud. Težina počinjenih djela, razina nasilja tijekom njihovih izvršenja te asocijalna priroda okrivljenika pokazuju da postoji tendencija da bi uhićeni mogli ponovno izvršiti slična nedjela, smatraju grčki suci i tužitelji.

Sud opisao što se događalo te večeri

Prema grčkim pravosudnim tijelima, u sklopu navodne zločinačke organizacije postojale su različite uloge, pri čemu su optuženici "s jasnom sportskom referencom i navijačkom motivacijom težili sustavnom činjenju nedjela nad navijačima drugih klubova".

Sud opisuje i što se događalo te večeri.

“Članovi zločinačke organizacije su se - nakon telefonskog dogovora - okupljali u skupine na 'sigurnim' mjestima, kako ih ne bi primijetili policajci u ophodnji i navijači suparničkih skupina.

Nakon toga su se ukrcali u svoja vozila kojima su se, krećući se u koloni, približavali mjestima okupljanja udruga navijača suparničkih klubova te se neprimijećeni parkirali u susjednim ulicama.

Prilikom izlaska iz vozila opremili su se sredstvima sposobnim za izazivanje opasnosti za fizički integritet trećih osoba, odnosno improviziranim eksplozivnim napravama, kamenjem, petardama, bakljama, palicama, noževima i sl. te su pješice pojurili prema svojim metama, izazivajući sukobe i fizičke ozljede te su pritom oštetili parkirana vozila oko njih", piše u obrazloženju odluke o istražnom zatvoru.

Uskoro bi mogla krenuti uhićenja grčkih huligana?

Policija analizira informacije s mobitela uhićenih Bad Blue Boysa te je već prikupila dio važnih informacija, objavili su danas grčki mediji.

Ono što je još zanimljivije je da grčki mediji najavljuju da bi, zahvaljujući prikupljenim informacijama, uskoro mogla krenuti uhićenja grčkih huligana koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u sukobima Bad Blue Boysa i grčkih huligana u kojima je poginuo navijač AEK-a Michalis Katsouri.

Podsjetimo, u redovima Bad Blue Boysa, ali i drugdje, počela se javljati sumnja u nepristranost istrage u Grčkoj nakon ubojstva navijača AEK-a s obzirom na činjenicu da ogroman broj privedenih čine upravo huligani iz redova Boysa usprkos notornoj činjenici da su u, u po svemu sudeći, dogovorenom sukobu sudjelovali i huligani koji navijaju za AEK, ali i navijači suparničkog Panathinaikosa, za koje se sumnja da su bili domaćini zagrebačkim huliganima.

Naime, kako javlja Ertnews, na temelju analize GPS podataka i drugih informacija s mobitela uhićenih Bad Blue Boysa, pokušavaju identificirati osobe s kojima su privedeni Boysi bili u kontaktu tijekom boravka u Grčkoj. Neki od tih kontakata mogli bi imati ključnu ulogu u neredima, navodi taj grčki portal, dodajući da su u skoroj budućnosti moguća nova uhićenja, ovaj put grčkih državljana.

"Prikupljeni neki podaci koji bi mogli pomoći u identifikaciji ubojice"

Jedna od teorija je da je napad izveden na mjestu koje nije pokriveno kamerama. Istražitelji pokušavaju pronaći tragove koji bi mogli dovesti do počinitelja, poput specifičnih tetovaža koje bi ga mogle identificirati. Prema nekim informacijama, vjeruje se da su već prikupljeni neki podaci koji bi mogli pomoći u identifikaciji počinitelja ubojstva navijača AEK-a, navodi grčki portal.

U međuvremenu, privedeni navijači Dinama prebačeni su u različite zatvorske ustanove diljem Grčke. Sigurnosne mjere su pojačane kako bi se izbjegli mogući sukobi s drugim zatvorenicima, prvenstveno Grcima i Srbima.

Foto: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSELL

Otac pritvorenog Boysa: Rekli su mu da neće dočekati jutro

Robert Žigak, otac mladića koji je uhićen zajedno sa stotinjak huligana iz redova Bad Blue Boysa koji su sudjelovali u neredima u Grčkoj, a u kojima je ubijen navijač AEK-a, danas je dao izjavu za medije.

>> Otac pritvorenog Boysa: Rekli su mu da neće dočekati jutro, da će ga silovati i ubiti

Prepričao je razgovor sa sinom koji je noćas prebačen u zatvor kod Atene. Kaže da mu je sin rekao da je u zatvoru dobio prijetnje smrću.

Screenshot: RTL

"Oko 13:59 pogledao sam na telefon, nazvao me sin iz zatvora, 21 godinu star. Inače smiren dečko i prvi put u životu vidio sam da je postao uznemiren. Rekao je: 'Tata, ja odavde živ neću izaći'", rekao je Žigak.

"Stavili su me u zatvor s AEK-ovim ubojicama", citirao je Žigak svog sina. Kaže da mu je sin rekao da su ga odmah po dolasku u zatvor okružili i pokretom ruku pokazivali da će mu odrezati glavu.

"Ovo je možda zadnji put da se čujemo"

"Govore: 'Nećeš jutro dočekati, bit ćeš silovan, ubit ćemo te.' U tom smislu je tekao razgovor", rekao je Žigak.

"Oprosti, znaš da sam zeznuo i da je ovo možda zadnji put da se čujemo", citirao je sinovu izjavu otac pritvorenog navijača.

"Očekujemo, nadamo se da će hrvatska diplomacija učiniti sve, a i vjerujemo da čini kako bi se poradilo na sigurnosti hrvatskih državljana u Grčkoj. To je u ovom trenutku najbitnije", rekao je odvjetnik i pravni savjetnik roditelja uhićenih navijača Mario Medak.

Policija analizira mobitele Boysa

Podsjetimo, grčka policija još uvijek nije otkrila tko je ubojica 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa. Kako javljaju grčki mediji, krenula je analiza mobitela uhićenih Boysa.

>> Policija analizira mobitele Boysa. Grčka TV objavila: "Ovo je jedan pretraživao"

Protothema piše da je osiguranje oduzelo mobitele uhićenim Boysima, a SKAI navodi da je obrada podataka s nekih mobitela počela. Objavili su fotografiju povijesti pretraživanja Google Mapsa na jednom od mobitela. Kako piše SKAI, u povijesti pretraživanja nalaze se adrese stanova u Ateni u Ampelokipi i Maroussi, a posljednje je pretražena stanica Eirini.

SKAI navodi i da trenutak kad je ubijeni navijač AEK-a uboden nožem nije snimljen nadzornim kamerama jer se "dogodio u mrtvom kutu, odnosno na mjestu koje nije pokriveno kamerama".

Danas bi trebali biti objavljeni rezultati usporedne DNA analize optuženika i žrtve.

Predsjednik sindikata policajaca: Analiza mobitela će odigrati važnu ulogu

Predsjednik Sindikata zaposlenika policije George Kalliakmanis istaknuo je danas da se mobiteli koji su oduzeti uhićenim Boysima već istražuju i da će oni odigrati važnu ulogu. U izjavi za medije je dodao da se čini da osoba koja je ubila 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa nije bila uključena u direktnu borbu s njim.

>> Objavljena nova snimka nereda. Šef sindikata policije: Dogodile su se tragične greške

Dodao je da su u policiji napravljene greške. "Dogodile su se tragične greške. ELAS je učinkovita organizacija, ali greške su napravile pojedine osobe", dodao je. Što se tiče tijeka istrage, predsjednik Sindikata policijskih službenika naglasio je da se tragovi telefona već istražuju i da će upravo oni odigrati važnu ulogu.

"Tijekom sukoba na kamerama se vidi da su neki ljudi pretukli ubijenog Michalisa. Pokušavamo sa snimki razaznati o kome se radi, ali to je jako teško. Čini se da onaj tko je ubo nožem Michalisa nije bio jedan od onih koji su ga pretukli", rekao je Kalliakmanis.

Objavljene snimke trenutka napada na Katsourisa

Grčki medij SKAI objavio je u ponedjeljak nove snimke sukoba navijača u Ateni, a jedna od njih prikazuje trenutke prije smrti 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa. Preminuli Katsouris nosio je plavu majicu i motociklističku kacigu. Na snimci se vidi kako ga netko sustiže i udara. 

SNIMKA JE UZNEMIRUJUĆA

U petoj minuti i 56. sekundi televizijskog priloga vidi se da ubijeni nakon ranjavanja ulazi u trgovinu i ruši se iza hladnjače.

Nakon toga slijede snimke na kojima se vidi da ga netko udara predmetom koji podsjeća na palicu, nakon čega Katsouris skida kacigu te se vidi da na glavi ima tzv. fantomku. Nakon udarca je pobjegao i gledao u ruku.

Dio snimki, one na kojima je Katsouris, objavljen je i na X-u, bivšem Twitteru. Ovdje su poredane kronološki.

SNIMKA JE UZNEMIRUJUĆA

Odvjetnik ubijenog navijača: Pitanje je dana kad će otkriti ubojicu

Identifikacija počinitelja ubojstva Michalisa Katsourisa pitanje je dana, rekao je odvjetnik obitelji preminulog navijača AEK-a. "Obitelj je ožalošćena i ne želi sudjelovati ni u kakvoj javnoj raspravi", rekao je Stavros Georgopoulos za ERT.

Rekao je da se prošlih dana pojavilo puno izjava koje "iskrivljavaju stvarnost, vrijeđaju uspomenu na Michalisa ili pokušavaju utjecati na odluke suda". "Objavljene su izjave da je Michalisa greškom ubio prijatelj navijač AEK-a. To vrijeđa našu inteligenciju", komentirao je Georgopoulos.

Malenica: Intervenirali smo za Hrvata kojem su prijetili

"Mi od samog početka pružamo konzularnu, a isto tako i pravnu pomoć hrvatskim državljanima. Provodimo i određene aktivnosti koje se možda i ne vide u javnosti, razgovaramo s kolegama u Grčkoj, a to ćemo činiti i u budućnosti. Mislim da treba poštovati grčka tijela, njihovo neovisno pravosuđe koje treba utvrditi sve elemente događaja", rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica u Dnevniku Nove TV.

>> Može li se Boysima suditi u Hrvatskoj? HDZ-ov ministar: To bi trebala tražiti Grčka

Malenica je također kazao kako je konzularna služba intervenirala kod upravitelja zatvora u kojem se prijetilo uhićenom Hrvatu. Dobio je, kaže, informaciju od grčkog ministra vanjskih poslova da je konzularna služba u Grčkoj kontaktirala upravitelje zatvora i riješila situaciju "u vidu premještaja naših državljana koji se nalaze u tom kaznenom tijelu".

Izvijestio je i kako su putem veleposlanstva Hrvatske u Grčkoj dobili zahtjev za izvadak iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana te da nitko od njih nije bio kažnjavan. Napomenuo je i da nema informaciju o 10 hrvatskih državljana za koje se ne zna gdje su. 

Novi iskazi svjedoka

Dnews je objavio i svjedočenje D. P.-a, šefa osiguranja Opap Arene. On je istražiteljima, tvrdi grčki portal, rekao da su kod obilaska stadiona čuvari i on prikupili nekoliko predmeta, od kojih su neki bili krvavi i predali ih. Neke letve i štapovi koje su prikupili bili su dugi gotovo 1.5 metara, tvrdi.

 

"U jutarnjim satima 8. kolovoza obaviješten sam od zaštitara stadiona da su pronašli neke kutije izvan stadiona, ispred ulaza 37, te su me obavijestili da su ih pokupili kako bi ih predali policiji. Istog dana oko 7 sati sam otišao na teren i stražari su mi dali tri drvene letve od 120 cm, šest drvenih letvi od 90 cm i jednu slomljenu drvenu letvu od 79 cm. Neki od tih predmeta, kako sam primijetio, bili su krvavi", kaže u svom iskazu.

Objavljeno je i svjedočenje vlasnika obližnje cvjećarnice. On tvrdi da je jutro nakon huliganskih nereda pronašao razne predmete ispred cvjećarnice.

"U srijedu sam ispred cvjećarnice i na krovu zatekao neke predmete. Pregledavajući snimke sigurnosnih kamera utvrdio sam da je dana 8. 7. 2023. od 23:36 do 23:50 ispred cvjećarnice bila velika aktivnost navijača. Na snimci se vidi kako bacaju razne predmete. Našao sam traku za ruku, šešir i dvije letve", rekao je policiji, prema pisanju grčkih medija.

Grčki medij: Ubojica ima tetovažu na vratu

Grčki medij Newsit piše da prvi DNA uzorci prikupljeni s odjeće i tijela Michalisa Katsourisa ne vode do specifičnog genetskog koda te da se istražitelji sada fokusiraju na snimku na kojoj su zabilježeni neredi ispred stadiona AEK-a.

Kako prenosi grčki ERT, vlasti još nisu identificirale ubojicu, ali su utvrdile da ima tetovažu na vratu. Do sada nisu uspjeli razabrati dizajn.

Grčki mediji navode da će policija u istrazi koristiti poseban softver koji mjeri biometrijske karakteristike, budući da je na snimkama većina počinitelja u crnoj odjeći i potpuno prekrivenih lica.

Pomoću ovog posebnog softvera može se izmjeriti biometrija nečijeg tijela, što će pomoći u utvrđivanju ubojice 29-godišnjeg navijača AEK-a. Policija, navode grčki mediji, vjeruje da bi Michalisov ubojica mogao biti bilo tko od onih koji su sudjelovali u incidentima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.