Grdešić: Hrvati priželjkuju pobjedu Kerryja

HRVATI priželjkuju pobjedu demokratskog kandidata Johna Kerryja na američkim predsjedničkim izborima kako bi ponovno mogli voljeti Ameriku, ustvrdio je u ponedjeljak u razgovoru za Glas Amerike bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić.

"Pitanje Iraka je pitanje koje je u drugi plan stavilo sva druga pitanja u odnosima Amerike i Europe, odnosno Amerike i Hrvatske pa dakle i one dobre odnose koji su ranije bili na djelu. Zato i postoji u hrvatskoj javnosti neko iščekivanje da senator Kerry pobijedi kako bi mogli ponovo voljeti Ameriku i njezinu politiku, pa i njezine političare", rekao je Grdešić.

Dodao je da misli da je tu riječ o izrazitoj identifikaciji predsjednika Busha s Irakom u očima hrvatske javnosti.

Na pitanje kakva će biti američka politika prema jugoistoku Europe u slučaju Kerryjeve pobjede, a kakva ako u Bijeloj kući ostane republikanac George W. Bush, Grdešić je odgovorio: "Ne očekujem nagle promjene u američkoj vanjskoj politici prema jugoistočnoj Europi i prema nama".

U slučaju Kerryjeve pobjede on očekuje poboljšanje transatlantskih odnosa i ublažavanje razdora do kojeg je došlo između nekih europskih zemalja i SAD-a posebice zbog američkog napada na Irak.

"Mislim da će Kerry u potrazi za europskim saveznicima i na osobnoj razini uspostaviti dobre odnose s Europljanima, prije svega s Njemačkom i Francuskom, što bi onda posredno pomoglo i Hrvatskoj", rekao je Grdešić koji je do sredine ove godine bio hrvatski veleposlanik u Washingtonu nakon čega se vratio na svoje staro mjesto profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

On navodi kako se Hrvatska u zadnje tri godine nalazila između čekića i nakovnja, između SAD-a i EU-a i njihovih različitih interesa glede pitanja terorizma i Iraka.

"Pobijedi li demokratski kandidat, bit će to prilika da se u poboljšanim odnosima transatlanskog savezništva lakše diše i da se ne moramo opredjeljivati, iako smo mi i do sad nastojali izbjeći situacije opredjeljivanja, smatrajući da je transatlantsko savezništvo jedna medalja s dva lica, no vjerujem da bi s Kerryjem na čelu SAD-a to bilo nešto lakše", rekao je Grdešić.

Moguća promjena u Bijeloj kući neće se, smatra Grdešić, značajnije odraziti na promjenu američkog stava prema Haškom sudu.

No, u slučaju Kerryjeve pobjede, smatra Grdešić, mogao bi popustiti američki pritisak na zemlje poput Hrvatske da podupru američku težnju o izuzimanju američkih državljana iz nadležnosti stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine (ICC), jer, kako kaže, Kerry bolje od Busha razumije delikatnu poziciju država koje su razapete između interesa EU-a i Amerike.

Pročitajte više