Gredelj o "slučaju Valpovo": U Hrvatskoj umjesto Ustava, vlada zakon rulje

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj ocijenio je danas da "u Hrvatskoj umjesto Ustava, vlada zakon rulje, a da aktualna vlast to sve mirno promatra".

Gredelj u današnjem priopćenju reagira na događaje vezane uz PPK Valpovo gdje su radnici izvukli mehanizaciju i blokirali ulaz jer su nezadovoljni odlukom Visokog trgovačkog suda koji je potvrdio novi Nadzorni i Upravni odbor. Radnici su pritom optužili suce da su podmićeni.

Gredelj smatra da nitko ne bi smio ostati ravnodušan na činjenicu da se ne priznaju sudske odluke, bez argumenata optužuju visoki dužnosnici sudbene vlasti za korupciju, poziva na zločin i prijeti.

Gredelj stoga poziva Državnog odvjetnika da organizatore, kako kaže, "oružane pobune" odmah uhiti i procesuira, da se prosvjednike rastjera i omogući provedba pravomoćne sudske odluke, te razmotri odgovornost Željke Antunović zbog davanja potpore "rulji koja ruši pravni poredak".

Članovi "Stožera za obranu od neprijateljskog preuzimanja" PPK Valpovo izjavili su jučer potpredsjednici Vlade da se ne slažu sa sudskom odlukom, da će svim sredstvima, "pa i svojim tijelima" braniti svoja prava.

Premijera Ivicu Račana Gredelj je pozvao da sankcionira nedopustivo ponašanje potpredsjednice Vlade. Dodao je da bi Račan također trebao objasniti javnosti zašto se njegovo glasno i energično zalaganje za bezuvjetnu suradnju i poštivanje odluka Haškog suda ne protegne i na odluke hrvatskih sudova.

Ne osigura li se u iduća tri dana provođenje sudske odluke, Gredelj najavljuje sazivanje Izvanrednog Zbora UHS-a u znak protesta zbog ponašanja potpredsjednice Vlade, solidariziranja sa ugroženim kolegama sucima i upozorenja javnosti "kako funkcioniranje pravne države i reformu pravosuđa shvaća aktualna vlast".

Pročitajte više