Gredelj započinje gradnju novih pogona u Vukomercu

TVORNICA željezničkih vozila (TŽV) Gredelj u srijedu započinje gradnju novih proizvodnih prostora u zagrebačkom naselju Vukomerec, čime počinje preseljenje Gredeljevih prostora iz središta grada, koje bi trebalo završiti do kraja 2009. godine.

Nova površina lokacije je 350 tisuća četvornih metara na kojima se planira izgradnja i modernizacija 82 tisuće četvornih metara natkrivenih objekata. U srijedu započinje gradnja tri nova objekta, čija je vrijednost izgradnje 193 milijuna kuna, dok je cjelokupna investicija vrijedna oko 640 milijuna kuna.

Polovica te svote odnosi se na modernizaciju  i izgradnju objekata, a polovica na opremu i strojeve. Investicija je vrlo bitna, ističu u Gredelju, jer zaokružuje tehnološko-tehničku cjelinu, uvodi moderne tehnologije za postizanje više razine kvalitete proizvoda i usluga.

Ideja o preseljenju Gredelja iz središta grada postoji već nekoliko desetaka godina, prva je faza odrađena 1968. godine kada je u Vukomercu izrađen novi pogon lokomotiva i niz pratećih objekata. Tek 2006. godine država i Grad Zagreb potpisali su sporazum kojim iskazuju potporu preseljenju ostatka tvornice u Vukomerec.

Ubrzo je uslijedio ugovor o kupoprodaji zemljišta u Trnjanskoj ulici koji je ugovoren između Grada Zagreba i TŽV-a Gredelj u kojemu  se Grad Zagreb obvezao isplatiti 88 milijuna eura za 130 tisuća četvornih metara. Plan je da se to zemljište prenamjeni u jedinstvenu urbanističku cjelinu. Iznos za isplatu Grad će podijeliti u deset jednakih obroka, a zadnji bi trebao biti uplaćen 15. siječnja 2009. godine.

Hrvatske željeznice danas imaju više od 1600 zaposlenih, a oko 40 posto proizvoda TŽV-a plasira se izvan Hrvatskih željeznica, dok je ostatak ipak rezerviran za vozni park HŽ-a.

V.M.

Pročitajte više