GREENPEACE: VELIK DIO INDONEZIJSKIH ŠUMA MOGAO BI NESTATI DO 2010.

Indonezija je zemlja koja najbrže u svijetu gubi svoje šume pa bi velik dio njezinih nizinskih tropskih prašuma mogao nestati do 2010. godine, upozorava međunarodna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace. L

U izvješću naslovljenom "Partneri u kriminalu" Greenpeace je objavio rezultate istraživanja povezanosti drvne industrije u Velikoj Britaniji i Indoneziji. "Naši su rezultati alarmantni jer je u pitanju opstanak indonezijskih prašuma", navodi se u izvješću.

Autori izvješća tvrde da se u Indoneziji svake godine unište prašume čija je površina veća od Walesa te da će, ako se ovaj stupanj uništavanja šuma nastavi, nizinske prašume Sumatre i Kalimantana biti u potpunosti uništene do 2010. godine.

Indonezijsko ministarstvo šumarstva objavilo je 2000. godine da prašume pokrivaju 102 milijuna hektara površine te otočne zemlje.

Greenpeace tvrdi kako se indonezijska drvna industrija temelji na korupciji, kršenju ljudskih prava i uništavanju okoliša te navodi da je čak 88 posto stabala srušeno ilegalno.

Greenpeace također optužuje Veliku Britaniju za sudioništvo u tom uništavanju šuma, tvrdeći da više od polovice britanskog uvoza tropskog drva stiže iz indonezijskih kišnih prašuma, ali britanski trgovci drvom i dalje uvoze ilegalno posiječena stabla.

(Hina) jšk dgk

Pročitajte više