Greta Thunberg podržala Joea Bidena u utrci za američke izbore

Foto: EPA/Twitter

OKOLIŠNA aktivistica Greta Thunberg objavila je danas na Twitteru kako daje svoju podršku Joeu Bidenu. Švedska tinejdžerica dodala je i kako se nikad ne miješa u političke strane, no da su nadolazeći američki izbori iznad toga.

"Nagovorite sve da glasaju za Bidena"

Thunberg je u svojoj objavi nalgasila kako je jasno da podrška Bidenu iz okolišne perspektive ne znači previše.

“No, mislim, znate, kvragu! Organizirajte se i nagovorite sve da glasaju za Bidena”, napisala je Thunberg.

Thunberg bi mogla privući mlade birače

Thunberg, koja je postala planetarno popularna nakon što je 2018. godine započela štrajk protiv klimatskih promjena koji je doveo do globalnog pokreta Friday for Future, mogla bi privući mlade birače koji inače manje izlaze na izbore. Thunberg i njezin pokret nominirani su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koja je u petak dodijeljena UN-ovu Svjetskom programu za hranu.

Inače, nakon što ju je 2019. godine časopis Time proglasio osobom godine, američki predsjednik Donald Trump narugao se Thunberg na Twitteru, napisavši da bi trebala poraditi na svojim problemima s kontrolom bijesa.

Trump se fokusirao na to da poništi ono što je započeo njegov prethodnik, Barack Obama. Potpisao je uredbu kojom se odbacuje ključna mjera plana Clean Power, a njome se termoelektranama nalaže smanjenje emisije CO2. Ukidajući tu mjeru, istaknuo je da "želi završiti rat protiv ugljena", a da pritom nijednom nije spomenuo klimatske promjene. Trump se zalaže za oslobađanje automobilske i energetske industrije od troškova koji propisuju zaštitu zdravlja i okoliša, dok se Biden usredotočio na novu masovnu zelenu infrastrukturu. 

Pročitajte više