Grijeh Crkve: 21 američki svećenik suspendiran zbog zlostavljanja djece

ČAK 21 svećenik iz Philadelphije je suspendiran nakon što su imenovani u istrazi koja se bavila raširenom pojavom zlostavljanja djece.

Suspenzija je došla nakon što je 37 svećenika prošlog mjeseca velika porota u svojem izvještaju identificirala kao osumnjičenike. Cardinal Justin Rigali, nadbiskup u Philadelphiji, rekao je da je 21 svećenik suspendiran dok se njihovi slučajevi ne istraže. Dodao je da mu je "iskreno žao" zbog štete koju su napravili žrtvama nasilja.

Optužen i profesor u katoličkoj školi

Dvogodišnja istraga velike porote je rezultirala prošlomjesečnim podizanjem optužnice protiv četiri svećenika i profesora u katoličkoj školi. Porotnici su zaključili i kako je komisija, koju je sastavila nadbiskupija nakon optužbi za ista djela 2005. godine, uglavnom radila na tome da se zaštiti Crkva.

Tri od 37 svećenika navedenih u izvještaju je suspendirano još u veljači, tjedan dana nakon objave tog dokumenta. Pet drugih je ostalo bez župa ili više nisu aktivni kao svećenici. Ostalih osam nije suspendirano jer je "nezavisna istraga tih slučajeva pokazala da nije potrebna daljnja istraga".
 "Ovo su bili teški tjedni od objave izvještaja velike porote. Posebno teški za žrtve seksualnog zlostavljanja i sve u našoj zajednici", napisao je Rigali.

Pročitajte više