Grlić Radman na otvorenju škole u Turskoj. Obnovljena je i našim novcem

Foto: X

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je u Turskoj sudjelovao na svečanosti otvorenja škole na potresom pogođenom području u čijoj je obnovi sudjelovala Hrvatska, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). 

Drugog dana službenog posjeta Turskoj šef diplomacije bio je u potresom pogođenoj pokrajini Adiyaman gdje je istaknuo da vlada iznova potvrđuje snažnu solidarnost s Turskom.
 
Hrvatska je izdvojila ukupno 3.5 milijuna eura za pomoć izgradnji obrazovne infrastrukture, od čega je milijun eura usmjereno na partnerstvo s UNICEF-om, čime se naglašava ključna uloga međudržavne suradnje u obrazovnom sektoru, stoji u priopćenju. 

Hrvatska među prvima pružila podršku Turskoj

Grlić Radman je naglasio kontinuiranu predanost Hrvatske pomoći prijateljskom turskom narodu, posebno djeci čiji su životi pogođeni posljedicama prirodnih katastrofa, priopćeno je. 

"Zajedno, uz našu kontinuiranu predanost i suradnju, radit ćemo kako bismo osigurali djeci Adıyamana i obližnjih područja potrebne resurse te svu podršku kako bi postala otpornija u suočavanju s nedaćama", naglasio je ministar. 

Hrvatska je među prvima pružila snažnu podršku Turskoj kada je već 6. veljače 2023. godine uputila tim od 41 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i sedam potražnih pasa, priopćio je MVEP. U potresu magnitude 7.8 stupnjeva u veljači prošle godine poginulo je više od 50 tisuća ljudi u Turskoj, a u susjednoj Siriji šest tisuća.  

Pročitajte više