Grlić Radman: Putin je u panici, ovo je njegov labuđi pjev. Dobro uvijek pobjeđuje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, EPA

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je na N1 gdje je govorio o podršci Ukrajini. Podsjetimo, danas se obilježavaju dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu.

"Snažna podrška Ukrajini i apel Putinu da se vrati s okupiranih područja Ukrajine. Nepriznavanje jedne zemlje znači i nepriznavanje svih drugih zemalja. U jednom trenutku Putin poziva na povijesne prostore, a u drugom na potrebu denacifikacije, što je zapravo suludo. 

Mi smo nestrpljivi, ovo su dvije godine. Nama je trebalo osam punih godina da bismo okončali i mirno reintegrirali hrvatsko Podunavlje u pravni poredak RH. Ovdje treba ulagati sva nastojanja, političke i diplomatske pritiske. Ruska Federacija je flagrantno izvršila agresiju i povrijedila načela povelje UN-a", rekao je šef diplomacije za N1.

"Putin je u panici"

"Nikakvi izgovori i nikakve specijalne vojne akcije ne mogu biti opravdanje za ovakvu agresiju bez presedana gdje najveću cijenu plaćaju nevini civili. Što je to u ljudima, kakvi su to plemeniti ciljevi koji se moraju ostvariti dok su žrtve nevini ljudi?" pita se Grlić Radman.

Grlić Radman navodi da je ubojstvo Alekseja Navalnog dokaz da je Putin u panici. Ministar kaže i kako saveznici ne odustaju od pomoći Ukrajini, ali da jačaju i vlastite obrambene kapacitete.

"Europa se brani u Ukrajini, naše vrijednosti. Ovo nije samo podrška Ukrajini nego i opomena nama, da u 21. stoljeću, koje je trebalo biti renesansa prava i poštivanja, mi imamo trijumf sile. Odgovoriti trijumfom sile, onda smo u problemu velikoga rata. Mi se moramo ujediniti, izvršiti pritisak kako bi se Putin vratio i odustao od svoje avanture kojoj je cijena velika. Nebrojen je broj ljudi koji su poginuli, zlostavljani, mučeni… Imate otmice djece", rekao je.

"Ovo je Putinov labuđi pjev, dobro uvijek pobjeđuje zlo"

Šef hrvatske diplomacije kaže kako Europa nikad nije bila ovako ujedinjena. "Zamislite da je netko prije 10 godina rekao da će Ukrajina otvoriti pregovore. Pa i BiH koja je dobila kandidatski status. To je veliki napredak. EU se širi i zemlje koje žele u EU vide u njemu sigurnosnu zaštitu", rekao je i ponovio da je Putin u velikoj panici.

"Putin traži oružje, sklapa savezništva, on je u velikom grču. Ovo je njegov labuđi pjev. Putinov manevarski prostor je vrlo sužen i njegov kraj je vrlo blizu, dobro uvijek pobjeđuje zlo", kazao je Grlić Radman.

"Jedno su građani Srbije, a drugo je Vučić"

Upitan o zbivanjima u BiH, Grlić Radman govori kako smo već navikli na različite izjave Milorada Dodika. "EU priznaje samo teritorijalni integritet i suverenost, Dodik nema prostora.

Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, neudobno je sjediti na dva stolca. On ne bi trebao imati veliku dilemu. Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti utjecaj Rusa ili drugi maligni utjecaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana.

O plinskim poslovima

Grlić Radman je govorio o energetskoj neovisnosti Hrvatske i EU. "Složili smo se, energetska neovisnost o Rusiji je temelj, ali moramo razgovarati kako ćemo doći do toga. Mi smo saveznici, ali mora se čuti i naš glas. Poštujemo činjenicu da je 75 posto plina američko, ali ne može postojati samo jedan interes", kaže ministar vanjskih poslova za N1.

Grlić Radman vjeruje da savezništvo neće biti narušeno i da je projekt zajednički te ponavlja da je najvažnija neovisnost o ruskim energentima.

Pročitajte više