Grlić Radman: Sjeverna Makedonija i Albanija u EU? Otvorena je perspektiva

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

ZAGREBAČKI summit se održava u posebnim okolnostima - virtualno. Posebnost ovog sastanka je što se iza svakog sudionika nalazi neutralna pozadina bez državnih obilježja. 

To je učinjeno na zahtjev Španjolske koja ne želi sudjelovati na summitima na kojima je Kosovo samostalna članica, piše RTL.

Fokus sastanka je koronakriza, ali i zapadni Balkan, a na njemu sudjeluju čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana. U uvodnom dijelu sastanka obratio se hrvatski premijer Andrej Plenković.

Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otvorena je perspektiva

Hrvatsku na summitu predstavlja ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Ovdje imamo jednu virtualnu videokonferenciju, u formatu u kakvom nismo očekivali. Bilo je dosta govornika. Predsjednik vlade Andrej Plenković poslao je snažnu poruku. Podržao je novu metodologiju na temelju koje smo donijeli odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Podržao je napore zemlje kandidata, europsku perspektivu Kosova, a pozdravio je reformske procese u Bosni i Hercegovini", kazao je Grlić Radman.

Sjeverna Makedonija i Albanija očekivale su baš u Zagrebu datum početka pregovora, Srbija je isto zatražila datum, ali ga nisu dobili.

"Ne, nije nam žao što se to nije dogodilo u Zagrebu, i deklaracija koja se sastoji od 20 točaka, kao i ovaj summit, govore za sebe, a to je proširenje. Otvorena je perspektiva. U prvoj rečenici se kaže da EU neprikosnoveno podržava europsku perspektivu zapadnog Balkana", kazao je ministar i dodao:

"Jako smo zadovoljni, ovo je središnji dio našeg predsjedanja. Premijer Plenković uputio je i poruku mira, poruku da sve zemlje zapadnog Balkana moraju proći isti put kao i Hrvatska i da će Hrvatska tu pomoći", kazao je za RTL Gordan Grlić Radman.

Pročitajte više