Grlić Radman u Clevelandu: Hrvatska je otvorena za sve generacije iseljenika

Foto: FaH

Hrvatska je otvorena za sve generacije iseljenika, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Hrvatima u Clevelandu u kojem je boravio u nedjelju i danas. 

Šef diplomacije u tom je gradu u saveznoj državi Ohiju boravio povodom 129. obljetnice osnutka Hrvatske bratske zajednice te održavanja njene 26. Nacionalne konvencije, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). 

"Hrvatska bratska zajednica najstarija je hrvatska udruga našeg iseljeništva koja danas, kao i tijekom svojih 129 godina postojanja, predano radi na promicanju hrvatskog identiteta i Hrvatske, čuvajući i povezujući zajednicu Hrvata koje je život odveo u daleke krajeve svijeta", rekao je ministar pa dodao da će vlada nastaviti pružati potporu svim njenim projektima i osnaživati suradnju. 

"Hrvatska otvorena za sve generacije iseljenika"

Grlić Radman je naglasio kako je Hrvatska otvorena za sve generacije iseljenika te podsjetio da je vlada 2020. inicirala promjenu zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva, stoji u priopćenju. 

"Ispit hrvatskog jezika više nije dio uvjeta, već ono što je ključno je dokazivanje veza s domovinom jer hrvatski identitet se može njegovati na druge načine, kao što vi ovdje to činite kroz kulturno-umjetnička društva te povezanost i suradnju s domovinom", kazao je ministar.

Naglasio je nezamjenjivu ulogu iseljeništva tijekom Domovinskog rata te njihovu borbu za međunarodno priznanje Hrvatske, kao i na pomoć nakon razornih potresa, zaključivši kako su se hrvatsko jedinstvo i solidarnost više puta dokazali u najtežim vremenima.

Grlić Radman u Clevelandu je posjetio i Hrvatski dom te hrvatsku crkvu svetog Pavla koja okuplja tamošnju hrvatsku zajednicu i održava brojne obrazovne i kulturne događaje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više