Grlić Radman: Žene imaju ključnu ulogu u okončanju ratova

Foto: EPA

Hrvatska pridonosi međunarodnim naporima u sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima i dijeli iskustva u otklanjanju posljedica te vrste zločina počinjenih tijekom agresije, rekao je danas u New Yorku hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

On je sudjelovao na ministarskom sastanku na kojem se raspravljalo o pitanjima vezanim uz žene, mir i sigurnost, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska kontinuirano pridonosi međunarodnim naporima u sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima"

Naglašeni su ključni koraci za poboljšanje statusa žena u globalnom kontekstu sigurnosti, uključujući promicanje vodstva žena, jačanje njihovih uloga u procesima i osiguranje jednakih prava.

"Hrvatska kontinuirano pridonosi međunarodnim naporima u sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima, kažnjavanju počinitelja i pružanju pomoći žrtvama", rekao je Grlić Radman, kaže se u priopćenju.

"Dijelimo naša iskustva u otklanjanju posljedica ove vrste zločina počinjenih tijekom agresije na Hrvatsku. Naš Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja iz Domovinskog rata smatra se modelom za takve situacije", naglasio je ministar.

"Žene imaju ključnu ulogu u okončanju ratova, izgradnji mira i upravljanju nakon sukoba"

Istaknuo je kako Hrvatska može posvjedočiti iz vlastitog iskustva da žene snose ogroman teret tijekom sukoba te imaju ključnu ulogu u okončanju ratova, izgradnji mira i upravljanju nakon sukoba.

Uz to hrvatski je šef diplomacije sudjelovao i na ministarskom sastanku o ponovnoj uspostavi pravde u Ukrajini, kao i na onom SEECP-a gdje je istaknuta važnost očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i predanost Hrvatske u ostvarivanju tih ciljeva.

Izlagao je potom i na pripremnom ministarskom sastanku za Summit budućnosti, gdje su razmijenjena mišljenja o tome kako oživjeti multilateralni sustav za rješavanje novih globalnih rizika i izazova te su predstavljeni konkretni, ambiciozni prijedlozi za njeno jačanje, dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više