Grlića Radmana pitali što će s milijunima eura od dividende: "Pazite, to je život"

Devet i pol sati raspravljao je Hrvatski sabor o prijedlogu oporbe da ministru Gordanu Grliću Radmanu iskaže nepovjerenje jer u imovinsku karticu nije upisao 2.1 milijun eura dobiti od dividende. Vlada i vladajući taj su prijedlog odbacili.

Grlić Radman je rekao da je imovinska kartica sad ažurirana. Danas bi trebala biti objavljena. Novinarka je ministra pitala koliko novca je upisao od dividendi. 

 

Video: N1

"Kartica je ažurirana, tamo ćete vidjeti sve. Ja je ne bih komentirao prije nego je Povjerenstvo odobri, to jest stavi na svoje web stranice", rekao je Grlić Radman.

"Hoćete li uložiti taj novac, što ste napravili s njim?" pitala je novinarka.

"Ha, ne razmišljam o tome. Ne razmišljam o tome. Pazite, to je život", rekao je Gordan Grlić Radman.

"Mjesec dana sam izložen linču, hajci, uvredama. To nije bilo lako izdržati"

Rekao je da je premijer Andrej Plenković branio ono što je i sam rekao u medijima.

"Premijer je branio ono što sam i sam rekao, da sam pogriješio, da nisam ažurirao imovinsku karticu. Povjerenstvo će utvrditi prekršaj i postupit ću shodno odluci, nekoj mandatnoj kazni. To je prekršaj. Taj novac je stečen zakonito, na koji je plaćen porez, nitko nije oštećen, ni državni proračun.

U ovih sam mjesec dana bio izložen gotovo javnom linču, hajci, uvredama. To nije bilo lako izdržati. A zbog čega? Zbog moje neažurnosti. No ja sam priznao grešku", rekao je.

"Ne želite, dakle, reći što ste napravili s novcem?" pitala je ponovo novinarka.

"Ne, ne, želim reći to... Pogledajte imovinsku karticu pa će sve biti jasno. Tu su... Sve ono što je dobiveno, svi su prihodi unutra", rekao je.

"Nastojalo se imputirati da se nešto sakrilo, zapravo se nema što sakriti kad je sve javno. Zapravo je imovinska kartica zapisana kao jedno središnje mjesto gdje je sve preglednije. Sve informacije vezane za bilo kakvu transakciju i tok novca, to se može dobiti u Fini, odnosno Poreznoj upravi preko porezne kartice", rekao je.

"Ispunjavanje kartice nije jednostavan posao"

Novinarka ga je pitala je li unio neke druge promjene u karticu.

"Imaju sve ono što je bilo kroz ove četiri godine. Kroz četiri godine, zanemario sam to, sad je sve u kartici. Ne znam ni ja, to sam dao odvjetnicima i stručnjacima. Ja sam toliko fokusiran na svoj posao, ne želim da mi posao trpi.

Ispunjavanje imovinske kartice nije jednostavan posao. Složen je, zato mi treba pomoć drugih i zato je to inače generalno problem. Nisam ja jedini koji nije na vrijeme ispunio imovinsku karticu, ima i drugih dužnosnika. Treba možda tehnološki unaprijediti, možda digitalno, ili da Porezna uprava daje, ili da Povjerenstvo traži...

Mislim da bi tu na neki način svima nama trebalo olakšati transparentnost i uvid onima koji to žele", rekao je Grlić Radman.

Na pitanje novinarke koliko je taj iznos ako nije dva milijuna eura, Grlić Radman je odgovorio: "Rekao sam."

Pročitajte više