Grmoja izbačen iz sabora, nastala svađa. Bauk: Sve sam snimio, ali neću objaviti

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

MOSTOVAC Nikola Grmoja odbacio je tvrdnje Hrvoja Zekanovića (HDS) da je tijekom rasprave o izvješćima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa uništavao saborsku imovinu te da ga je straža iznosila iz sabornice, nego je rekao da je "pružanjem otpora upozorio na kršenje saborskog Poslovnika".

Tijekom rasprave u četvrtak navečer Grmoja je izrazio nezadovoljstvo jer Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav već dva mjeseca ne daje tumačenje kada se oduzima riječ zastupniku - nakon tri ili četiri opomene i broji li se to od početka dana ili od početka točke dnevnog reda - ne želeći pritom napustiti govornicu iako mu je predsjedavajući oduzeo riječ.

"Vladajući kritičare Plenkovićeve vlade isključuju iz rasprave, odbio sam izaći iz sabornice, stao sam uz govornicu i rekao da tražim sastanak Odbora. Nisu pristali, naložili su straži da me isprati, ja sam pružio otpor kako bih poslao poruku da ovako dalje više ne može, no nitko me nije nosio jer poštujem svoje i dostojanstvo ovog visokog doma. Kada su me tri čovjeka iz straže odmaknula od govornice, izašao sam iz sabornice", iznio je Grmoja svoje viđenje događaja.

"Nastavit ćemo se još snažnije odupirati ovoj samovolji i kršenju Poslovnika", poručio je u petak Grmoja zahvalivši zastupnicima oporbe koji su stali uz njega i nakon toga također bili isključeni iz rasprave (SDP-ovke Sanja Radolović i Mirela Ahmetović) .

 

Baukova potpora Grmoji: Sve sam snimio, snimku neću objaviti

Arsen Bauk (SDP) se sinoć solidarizirao s Grmojom u izražavanju nezadovoljstva primjenom saborskog Poslovnika te mu je izrazio podršku puštajući s mobitela pjesmu Jure Stublića Chicago. Potvrdio je da Grmoju straža nije iznosila i da nije uništavao saborsku imovinu.

"Nakon izrečene mjere udaljenja iz dvorane Grmoja se nije htio maknuti pa je došla saborska straža i nakon nekoliko minuta je počela već viđena situacija kada straža primjenjuje umjerenu količinu sile kako bi izbacila, iznijela, odvela, privoljela ili prisilila zastupnika da izađe", kazao je Bauk.

"Grmoja je na početku pružio simbolični pasivni otpor saborskoj straži do trenutka kada je uz rečenicu 'pusti mi nogu', koju sam čuo, dao signal straži da će sam izaći iz dvorane, što je i učinio", dodao je Bauk.

Otkrio je da je sve snimio, ali snimku neće objaviti zbog zaštite državnih službenika koji su postupali po nalogu i po zakonu te želje Grmoje da se to ne objavi. "Ovo je dobar povod da Odbor za Ustav riješi pitanje broja opomena", poručio je Bauk.

I Bauk i Grmoja također su izrazili nezadovoljstvo što se o izvješću Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2019. raspravljalo tek jučer, i to kasno navečer.

"Znate zašto sve ove godine nismo raspravili izvješće tijela koje se bori protiv korupcije? Zato što je na čelu bila osoba koju je postavio HDZ, ali koja je bila neovisna, Nataša Novaković, i zato što se premijer našao u nizu afera koje je istraživalo Povjerenstvo - Borg, Finska, zapošljavanje cijelog niza Plenkovićevih rođaka, kumova, prijatelja", ustvrdio je Grmoja nazvavši sve sramotnim te ponižavanjem birača.

Pročitajte više

 

Pročitajte više