Grmoja o Miletićevoj najavi čišćenja: Potpisujem ako je mislio na micanje HDZ-a

Foto: Matija Habljak/Pixsell

UZALUD smo pokušavali doći do Mostova Marina Miletića i zamoliti ga da elaborira najavu lustracije i čišćenja države "od onih koji su radili zlo svom narodu" u fejsbučnom statusu koji je napisao u nedjelju ujutro. Kad smo se pomirili sa saznanjem da nas inače rječiti i aktivni Mostov potpredsjednik i zastupnik izbjegava, odlučili smo ići na sigurno i nazvati Nikolu Grmoju. I on je Mostov potpredsjednik i zastupnik, ali se, za razliku od Miletića, uvijek javi i najčešće je raspoložen za razgovor.

Grmoju smo prvo pitali izražavaju li Miletićeve rečenice stavove Mosta. Zanimalo ga je na što točno mislimo pa smo mu pročitali dio u kojem Miletić, uz ostalo, veli:

"Oni koji su radili protiv hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere samo su preko noći - presvukli dres. Srca su im manje-više ostala ista. Kada Most preuzme odgovornost za našu Državu, počistit ćemo i ovaj dio koji je ostao nama veliki uteg i danas."

Grmoja nam je odgovorio:

"Ako je gospodin Miletić mislio na micanje HDZ-a s vlasti gdje je otišla većina tih kadrova, ja to potpisujem. Micanje njih s vlasti - da ćemo ih počistiti. A što je mislio, to trebate njega pitati. Ja radim sve na tome da takve, a pretežno su u HDZ-u, maknemo konačno s vlasti. Ako je to mislio, potpisujem."

Zagovarate li lustraciju?

Most je već napravio najsnažniji lustracijski potez, a to je otvaranje arhiva. I kad je izašlo nakon godinu dana da je Vladimir Šeks, glavni savjetnik Andreja Plenkovića, bio operativna veza Udbe pod imenom Kolega, HDZ je odlučio zatvoriti arhive. Definitivno, po meni treba ponovno otvoriti arhive, a svi oni koji su imali vezu s tim režimom - posebno oni koji su činili zakonom kažnjive stvari poput udbaških ubojstava - trebaju odgovarati.

Prošlo je više od 30 godina od smjene vlasti. Koga bi se više lustriralo?

Pa dobro, ako otvorimo arhive, ljudi će moći vidjeti tko je tko i onda takve ne birati na izborima.

U redu, otvaranje arhiva, ali on je koristio izraz "čišćenje"...

Pa dobro, čišćenje može biti micanje s vlasti. Ja sam apsolutno za to. Ne znam što je mislio, njega trebate pitati, ja sam vam rekao - dakle, ako je mislio na micanje tih struktura, posebne ove Plenkovićeve korumpirane strukture s vlasti, ja to mogu potpisati.

Tu je sad ono vječno pitanje zašto je Most doveo HDZ dva puta na vlast...

Most nije doveo, gospodine Matijaniću, HDZ dva puta na vlast jer je Most prvi put izašao iz vlade, prvi put, otkad je samostalne Hrvatske, to nitko nikad nije napravio.

Dobro, ali je prije toga ušao u vladu.

Pa ušao je u vladu, cilj je politike doći na vlast, ali kad je vidio što se radi, izašao je iz vlade. Drugi put je Plenković imao vlast i bez Mosta. Sjetite se da je nakon što smo mi glasali protiv ministra Marića, HNS ušao u vlast. I sad je ponovno HDZ bez Mosta imao nakon izbora dovoljno za vlast. Tako da je smiješna priča da je Most nekog doveo na vlast. Most je ušao u vlast, što nam je cilj i dalje, a kad smo vidjeli da ne rade što bi trebali raditi i ne poštuju nekakve etičke standarde koje mi očekujemo od političara i politike, napustili smo pozicije. Nitko to nije napravio u povijesti hrvatske politike.

Da se još vratimo na otvaranje arhiva. Biste li otvarali i one iz devedesetih ili biste se zadržali na starijim arhivima?

Nemam ništa protiv da se otvori sve ono što je potrebno da se otvori, ali svaka država ima određeni protok vremena u kojem čuva nekakve dokumente. Od komunizma je prošlo sasvim dovoljno vremena da nema razloga to čuvati od bilo koga, a posebno ne od hrvatskih građana.

Mislite da se lustracija koju spominje Miletić odnosi isključivo na otvaranje arhiva?

Sasvim je normalno da se ti arhivi otvore, da hrvatski narod vidi tko je što radio i da takvim ljudima ne daje više povjerenje i da takvi ljudi, poput Vladimira Šeksa, imaju bilo kakav utjecaj na politički život Hrvatske. Ja mislim da je to sasvim u redu. Ne znam na što je gospodin Miletić mislio, to trebate pitati njega...

Dobro, pitam vas za stav Mosta.

Rekao sam koji je stav Mosta. Definitivno otvaranje arhiva, a onda neka hrvatski narod procijeni kome će dati povjerenje i hoće li više takvima, a njih je najviše u HDZ-u, davati glasove i birati ih na izborima. Ja sam zagovornik demokratskog društva u kojem svatko, pa čak i oni s kojima se ne slažem i koji zagovaraju takav režim, imaju pravo to zagovarati. Naši branitelji su se borili za demokraciju i slobodu govora. Ja to nikome ne bih ograničio, niti bilo tko u Hrvatskoj mora dijeliti moje mišljenje. Dapače, volim polemiku i rado u njoj sudjelujem.

Toliko od Grmoje.

Miletić editirao status

Miletić je u statusu napisao:

"Poljska je mogla, možemo i mi.

Čitam u Večernjaku reportažu iz Poljske. Objektivni tekst o snazi Poljaka i njihove države.

"Poljaci su proveli lustraciju i očistili svoju državu od onih koji su radili zlo svom narodu. Naši to nisu mogli učiniti zato jer je UDBA (razni kumovi, jelte) ušla s tisućama komunista u HDZ i SDP. Oni koji su radili protiv hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere samo su preko noći - presvukli dres. Srca su im manje - više ostala ista. Kada Most preuzme odgovornost za našu Državu, počistit ćemo i ovaj dio koji je ostao nama veliki uteg i danas. Ako radi ničeg drugog - pravde radi, počistit ćemo ovaj dio. [EDIT: otvoriti sve dokumente, lustracija]. Poljaci su se maknuli od komunizma i mentalnog sklopa svakog socijalizma. Danas njihovi nerazvijeniji dijelovi su razvijeniji od Hrvatske za dvadeset godina.

Drugo, Poljaci su povukli ogromna sredstva iz EU-a i ta sredstva usmjerili u PRIVATNI sektor, a ne JAVNI. Sve suprotno od Hrvatske. Država je maknula šape sa strateških tvrtki i time iskorijenila korupciju. Hrvatska godišnje gubi desetke MILIJARDI kuna jer smo duboko koruptivna država. I ovo ćemo urediti. Prvo, zakonske kazne za korupciju moraju biti rigorozne. Poruka države će biti: kradeš? Kada te ulovimo, a ulovit ćemo te, robijat ćeš godinama, ali ne samo da ćeš robijati nego ćemo ti SVE uzeti. Svaki kvadrat koji si stekao nezakonito. Zato će biti sveobuhvatni zakon o PODRIJETLU imovine. Ne možeš dokazati skupocjene automobile? Stanove? Imaš plaću par tisuća kuna, a milijunske vrijednosti? Ostat ćeš bez svega. Bez nalivpera za kojeg ne možeš dokazati od kuda ti je. Lopovi su uništili našu Državu. Dolazi vrijeme kada ćemo mi uništiti lopove. Ekonomist ističe kako je varšavska burza danas jedna od najjačih u Europi, poduzetnička klima je sjajna i za fin-tech industriju.

Treće, kada je Poljska ulagala u vojsku, obrambeni sustav, avijaciju - ljevica i kvazi zeleni su teško napadali Poljake da su nazadni, ovakvi, onakvi. Sada pjevaju hvalospjeve takvoj politici. Ne mogu državu voditi mlakonje. Ne mogu državu voditi oni koji su prikopčani na izvore stranih interesnih skupina. Ne mogu voditi državu oni koji ne brinu za obitelji i našu djecu. Neka takvi vode sebe u šetnju. A ne hrvatski narod.

Poljska je danas suverena, snažna, demografski održiva.

Hrvatska je mala, ali može biti snažna, suverena, samodostatna, mala, ali ponosna Država.

Takvom ćemo ju napraviti.

Tražite znak? Za početak, koliko ti znakova treba da znaš kako MORAŠ izaći na izbore i drugi put glasovati pametnije!"

Danas je u kratkoj objavi poručio da je, zapravo, zazivao lustraciju.

Na koncu, Grmoja veli da je, zapravo, riječ o smjeni HDZ-a.

Pročitajte više