Gromoglasni pljesak bratu Radovana Karadžića na parastosu za poginule u Oluji

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Pavle služio je u četvrtak u nazočnosti nekoliko tisuća Srba izbjeglih iz Hrvatske i predstavnika srbijanskih vlasti, među kojima su bili i predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, parastos za poginule u hrvatskoj vojnoredarstvenoj akciji "Oluji" godine 1995., nakon čega je i "vlada u izbjeglištvu" tzv. Republike Srpske Krajine održala sjednicu.

"Žalost je naša prevelika, ali bila bi neprebolna da su izginuli idući da osvajaju tuđe, a oni su protjerani iz svojih krajeva, gdje su stotinama godina živjeli naši preci. U našoj vjeri je pozdravljen rat i borba za slobodu, pravdu i istinu", rekao je patrijarh Pavle. "Dužnost vjernika je da uvijek postupaju kao ljudi, i u borbama za slobodu i pravdu, koja je potrebna svima, i našim neprijateljima, samo što oni toga nisu svjesni, a mi smo svjesni jer znamo tu vrijednost", dodao je patrijarh Pavle.

U četvrtak poslijepodne održana je i izvanredna sjednica "vlade u progonstvu" tzv. RSK, koju su prije nekoliko mjeseci sastavili zastupnici "skupštine" iz saziva godine 1993. Kako su najavili, oni će pokrenuti "tužbe na međunarodnim sudovima zbog zločina nad Srbima do godine 1995. te zbog zločina nad Srbima, Romima i Židovima od godine 1941. do 1945. u fašističkoj NDH, čiji je pravni nasljednik Republika Hrvatska".
Na tom su skupu, među gostima, bili i visoki dužnosnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić te brat ratnog zločinca Radovana Karadžića Luka Karadžić, koji je pozdravljen gromoglasnim pljeskom.

Pročitajte više