Grossman i Prosper sutra u Beogradu

AMERIČKI državni tajnik za politička pitanja Marc Grossman i veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper u srijedu dolaze u Beograd, gdje će se u četvrtak sastati s državnim vrhom Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Dvojica američkih dužnosnika trebali bi se, kako je najavljeno, u četvrtak sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, te predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

Kako je priopćilo Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu, Grossman i Prosper će sa svojim sugovornicima razgovarati "u vezi pitanja od bilateralnog i regionalnog značenja". Njihov posjet Beogradu "naglašava nastavak partnerstva SAD i SCG i predstavlja mogućnost za dijalog između dviju zemalja o ključnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima", kaže se u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, koji se na zasjedanju Opće skupštine UN-a sastao i s veleposlanikom Prosperom, najavio je u utorak po povratku iz New Yorka da će dvojica američkih dužnosnika Beogradu donijeti poruku o nužnosti bezuvjetne i hitne suradnje s Haškim sudom te odrediti rokove u kojima ta suradnja mora započeti.

Veleposlanik Prosper je, uoči posjeta Beogradu, u utorak bio u iznenadnom posjetu Haškom sudu, gdje je najavio da će SAD uskratiti podršku Srbiji da optuženima za ratne zločine sudi pred lokalnim sudovima, jer "Beograd ne surađuje s Den Haagom".

Pročitajte više