Grujić: Identificirano još sedam tijela u BiH i Srbiji

PREDSTOJNIK Ureda za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske, bojnik Ivan Grujić izjavio je u petak u Mostaru kako su srbijanske i bosanskohercegovačke institucije identificirale posmrtne ostatke sedam hrvatskih državljana stradalih u proteklom ratu koje će uskoro isporučiti Hrvatskoj.

"Četiri takva slučaja u Srbiji smo riješili u suradnji s Međunarodnim odborom za nestale osobe (ICMP) kroz projekt DNA analize", rekao je Grujić na konferenciji za novinare u Mostaru, u stanci zasjedanja regionalnog pododbora za proces traženja nestalih u ratovima u regiji.

Grujić je pojasnio kako su na području Federacije BiH identificirani posmrtni ostatci dvojice, a u Republici Srpskoj još jedno ekshumirano tijelo hrvatskoga državljanina. Svih sedam tijela će u roku od 30 dana biti isporučena u Hrvatsku.

Na ovaj je način do sada iz Srbije u Hrvatsku isporučeno 51. identificirano tijelo. U Srbiji je još oko 240 ekshumiranih tijela neidentificirano. Bojnik Grujić izrazio je zadovoljstvo suradnjom zemalja oko ekshumacija i identifikacije žrtava ističući uspješan monitoring hrvatskih predstavnika prigodom nedavnih iskapanja oko Banja Luke.

Na skupu regionalnog pododbora za proces traženja nestalih u ratovima u regiji su uz predstavnike hrvatske Vlade nazočni i predstavnici iz BiH i Srbije te Međunarodnog odbora Crvenog križa i ICMP-a.

Pročitajte više