Gruzija optužuje Rusiju za sabotažu plinovoda

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili optužio je u nedjelju Moskvu za sabotažu nakon što su dvije eksplozije na glavnom plinovodu u južnoj Rusiji u zoru prekinule opskrbu plina za Gruziju i Armeniju.

Ruski dužnosnici za eksplozije plinovoda optužuju proturuske pobunjenike u svojoj južnoj regiji Sjevernoj Osetiji.

Međutim Sakašvili, zbog čijih je otvorenih prozapadnih stajališta nategnut odnos Kremlja i Tbilisija, izjavio je da ne vjeruje ruskom obrazloženju eksplozija i izravno optužio Moskvu za prekid opskrbe plinom i izazivanje energetske krize u Gruziji u kojoj su temperature pod utjecajem novog vala arktičke hladnoće pale ispod ništice.

"Danas ujutro Rusija je izvršila teški čin sabotaže gruzijskog energetskog sustava, rekao je Sakašvili na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao u Tbilisiju.

Rekao je da je uvjeren da Rusija pokušava prisiliti Gruziju da preda vlasništvo svoje domaće mreže za distribuciju plina Moskvi, što je inače bio predmet dugih pregovora.

Ni Sakašvili ni drugi gruzijski dužnosnici nisu iznijeli nikakve dokaze za optužbe protiv Moskve, napominju agencije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u oštro formuliranom priopćenju da će Sakašvilijeve izjave imati ozbiljne posljedice po veze između dviju država.

"Komentari iz Tbilisija... ne mogu se opisati drugačije no histeričnim i zbunjenim", navodi se u priopćenju ministarstva koje je prenijela agencija RIA.

Predstavnici gruzijske energetske industrije izjavili su da su državne rezerve gotovo posve iscrpljene. Potrošači izvan glavnog grada Tbilisija više uopće ne dobivaju plin, a i u dijelovima Tbilisija stanovnici ostaju bez plina.

Predstavnik ruskog energetskog koncerna Gazprom, koji ima monopol na izvoz ruskog plina, u Tbilisiju izjavio je da će Rusija poslati dodatne količine plina preko plinovoda u susjednom Azerbajdžanu kako bi se od tamo mogao uputiti u Gruziju. Gruzijski dužnosnici trenutno pregovaraju s azerbajdžanskim vlastima o hitnoj opskrbi plina.

(Hina) xsd ydgk

Pročitajte više