Gudurić se na suđenju stoljeća sukobio sa sutkinjom i vlastitim odvjetnikom



DANAS se u devet sati na Županijskom sudu u Zagrebu nastavilo suđenje osumnjičenima za atentat na Ivu Pukanića, u slučaju koji je već zaradio, ali i u velikoj mjeri opravdao, epitet "suđenja stoljeća". Ročište je završeno, a sljedeće je zakazano za ponedjeljak.

Na zadnjem ročištu, u ponedjeljak, petooptuženi u slučaju, Bojan Gudurić, izjasnio se nevinim za svoju ulogu u ubojstvu. Gudurić je u veljači izručen Hrvatskoj, nakon što se predao u Banja Luci, navodno zbog straha da bi ga srpski kriminalac Sreten Jocić mogao ubiti.

Tražit će se dokazni materijal

U nastavku suđenja optuženima za ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića sudsko je vijeće donijelo odluku o dokaznim prijedlozima. Između ostalog, odlučilo je da će se od Nizozemske pribaviti podaci vezani za tajne istrage, odnosno praćenje i tajno snimanje Slobodana Đurovića, Sretena Jocića i Srđana Miranovića.
 
Također je najavljeno da će se čitati zapisi s iPhonea Ive Pukanića, te zapisnik o njegovim sefovima, a uskladit će se biološko vještačenje iz Zagreba s onim iz Beograda.

Također je donesena odluka da neće ispitivati Zoran Pilipović ni Sreten Jocić, jer protiv Jocića se vodi istovjetan postupak, odnosno dignuta je optužnica za isto kazneno djelo, a kako je objasnila sutkinja Ivana Kršul, "nitko ne može biti svjedok  u vlastitoj stvari".

Matanićev iskaz


Sutkinja Kršul je odbila prijedlog za izdvajanje iskaza Roberta Matanića od 22. prosinca 2008. godine, navodeći da nije utvrđeno da se radi o nezakonitom iskazu, jer je Matanić tada inzistirao na dobivanju statusa krunskog svjedoka, a za što nisu bili zadovoljeni zakonski uvjeti. Ipak, kako je utvrdilo sudsko vijeće, nije postojala zakonska prepreka za vodstvo DORH-a da o tom statusu s Matanićem pregovara.

U spornom iskazu Matanić je za ubojstvo optužio Jocića i Đurovića.

Nakon toga se ustao rastreseni Gudurić i rekao da on ima jedan nesporazum sa svojim braniteljem i da nije znao da mora iznijeti dokazne prijedloge zadnji put, pa bi to učinio danas, što je sutkinja dozvolila. Također je predložio da se svjedoci Azra Radovanović, Dragutin i Marija Kolić i Darko Bjelobrajdić ne ispituju neposredno na glavnoj raspravi, već da se njihovi iskazi pročitaju, sa čime se složilo i tužiteljstvo i ostali branitelji.

Gudurićev "show"

Za krunskog svjedoka Tomislava Marijanovića Gudurić je predložio "da se on u skorije vrijeme sasluša", nakon čega ga je sutkinja Kršul odmah prekinula i rekla da to ne može, jer dinamiku procesa neće određivat on nego sudsko vijeće. Gudurić je na to rekao da svoju obranu nije htio odmah iznijeti upravo zato da Marijanović ne bi promijenio svoj iskaz. Predložio je i da sudski vještak posvjedoči o pušci s kojom je Gudurić trebao ubiti Pukanića ako bomba zakaže, sa čime se ponovno složilo tužiteljstvo.

Gudurić je izrazio i nezadovoljstvo braniteljem po službenoj dužnosti, te predložio da u zapisnik ne ulazi ništa što branitelj kaže.

"Ne možete zabraniti branitelju da govori. On je vaš branitelj i mora govoriti, a u zapisnik će ući ono što sud odluči", kontrirala je još jednom sutkinja Kršul.

"Ukoliko moj branjenik nema povjerenja u mene, neka mu sud dodijeli drugog odvjetnika po službenoj dužnosti ili neka si sam uzme drugog", rekao je GUdurićev branitelj.

"Vaš odnos je ono u što sud neće ulaziti. Mi imamo rješenje o dodjeli branitelja po službenoj dužnosti i to je ono što nas zanima. Ovakve istupe sud više neće tolerirati", rezolutno je rekla sutkinja.

Sve iz početka

Dovođenjem Bojana Gudurića pred sud postupak je formalno krenuo iz početka, a pročitani su i svi dosadašnji iskazi svjedoka. 

Gudurić je rekao da će zadržati odvjetnika po službenoj dužnosti, a obranu će, kazao je, iznijeti na kraju postupka. Budući da je postupak zbog izručenja Gudurića formalno počeo ispočetka, optuženicima je ponovno pročitana optužnica.

Robert Matanić ostaje pri svom iskazu od 3. veljače i zasad ne želi odgovarati na pitanja iako ga je sutkinja upozorila da je njegov iskaz kontradiktoran. Obrana se složila da nije potrebno ponovno čitanje Matanićeva iskaza.

Pročitajte više