Guverner Bejruta kaže da bi šteta od eksplozije mogla iznositi 15 milijardi dolara

Foto: EPA

LIBANONSKA država i središnja banka imaju "vrlo ograničene" financijske mogućnosti da bi se, bez strane financijske pomoći, suočile s učinkom strašne eksplozije u bejrutskim lučkim skladištima koja je nanijela ogromne štete Bejrutu, kazao je u četvrtak ministar gospodarstva.

"Mogućnosti države vrlo su ograničene, a takva je situacija i sa središnjom bankom i ostalim bankama. Ne plivamo u dolarima", kazao je Raoul Nehme za TV kanal Sky News Arabia. On je kazao da mnoge zemlje najavljuju pomoć te da se štete mjere u milijardama dolara.

Ukupna šteta mogla bi iznositi 15 milijardi dolara

Po njegovim riječima, suradnja s Međunarodnim monetarnim fondom jedini je put izlaska iz trenutne situacije za Libanon, koji se već borio s padom dolara i financijskim padom i prije eksplozije u utorak.

Guverner Bejruta Marwan Abboud rekao je za TV Al Hadath da bi ukupna šteta od eksplozije mogla dosegnuti 15 milijardi dolara, uključujući tu i poslovne gubitke koji će uslijediti u postojećoj situaciji.

Djelovanje luke u Bejrutu potpuno je paralizirano, a riječ je o libanonskoj glavnoj ruti za uvoz hrane potrebne naciji od 6 milijuna ljudi, dok su brodovi prisiljeni pristajati u manjim lukama.

Svjetska banka u srijedu je najavila da će raditi zajedno s libanonskim partnerima kako bi potaknula javno i privatno financiranje obnove i oporavka. No za sada nije jasno kakav će učinak ovo imati na teške pregovore koje zemlja vodi s Međunarodnim monetarnim fondom.

Pročitajte više