Guverneru Švicarske centralne banke prijeti istraga zbog "inside tradinga"

GUVERNER Švicarske centralne banke (SNB) Philipp Hildebrand našao se pod velikim pritiskom javnosti, a ubrzo bi mogao postati i predmetom službene istrage, nakon što je otkriveno da je njegova supruga Kashya zaradila priličnu svotu novca zahvaljujući odluci banke da ograniči rast vrijednosti švicarskog franka.

Ciriški list Blick objavio je, pozivajući se na pouzdane izvore, kako je Kashya 15. kolovoza kupila pola milijuna dolara, a zatim ih prodala 12. listopada, pritom zaradivši 65.000 dolara. Početkom rujna SNB je namjerno srušio vrijednost franka prema drugim važnim valutama, uključujući i dolar.

Kada je priča dospjela u javnost, odmah je pokrenuto pitanje je li ovdje riječ o formi inside tradinga, odnosno trgovanja s povlaštenim informacijama na štetu drugih. SNB se ogradila od takvog pristupa, izdavši priopćenje u kojem stoji kako nije riječ o inside tradingu i da nije bilo nezakonitih radnji. Međutim, mnogi nisu zadovoljni takvim guranjem problema pod tepih, te se poziva na pokretanje službene istrage.

Pročitajte više