Gužve u trgovačkim centrima: Građani jedva dočekali "turističku sezonu"

NAKON šest dugih mjeseci Hrvati su danas ponovno mogli uživati u kupovini nedjeljom, a sudeći po prepunim trgovačkim centrima to im je jako dobro došlo i mnogi od njih vjerojatno zahvaljuju Bogu što je počela "turistička sezona".

Naime, hrvatska Vlada kada je donosila Zakon o trgovini i njime zabranila rad prodavaonica nedjeljom, ostavila je mogućnost rada u turističkoj sezoni za koju je odredila da traje od 1. lipnja do 1. listopada. Tako su trgovački centri i drugi dućani otvorili svoja vrata danas u 7 sati, a po tom istom Zakonu morali su ih zatvoriti u 14 sati. Ljudi su, umjesto u crkve i bogomolje, pohitali u trgovine kako bi uživali u blagodatima turističke sezone.

U prva četiri mjeseca ove godine zatvorene čak 1152 trgovine

Ovaj Zakon donio je mnogim prodavačima probleme tako da je u prva četiri mjeseca zatvoreno čak 1152 trgovine, oko 2900 radnika je ostalo bez posla te su računi 7000 trgovaca blokirani. Zanimljivo je i kako se oni koji ne prodaju neprehrambenu robu žale zbog ovog skraćenog nedjeljnog radnog vremena, jer bi njihovi kupci išli u nabavu tek popodne.

Kao i u mnogim drugim slučajevima kada je Vlada pogriješila i navukla bijes mnogih zainteresiranih strana, tako i s ovim Zakonom nisu zadovoljni niti trgovci iz turističkih središta kojima je dekretom uređeno da im sezona traje od lipnja do listopada pa je 100 tisuća turista koji su u Hrvatsku došli u predsezoni ostalo uskraćeno za svoju nedjeljnu kupovinu.

I sindikati nezadovoljni ovim polovičnim rješenjem

Jake snage za rušenje radne nedjelje bili su i sindikati koji su se žalili zbog neplaćenih radnih vikenda i loših uvjeta rada za što su optužili rad tim danom "kada se i Bog odmarao". I sada nisu zadovoljni, jer tvrde kako će ovim polovičnim rješenjem opet biti otvoren prostor radu na crno. Zanimljivo je kako ne spominju inspekcije koje bi trebale raditi svoj posao i kažnjavati trgovce koji krše zakone.

Bilo kako bilo, ova odredba o radu trgovina u "turističkoj sezoni" na području cijele Hrvatske navukla je osmijeh na lica kupaca koji su zadnjih šest mjeseci tumarali svojim gradovima i tražili benzinsku postaju na kojoj bi kupili cigarete.

I.Kri.
Foto: Vladimir Dugandžić, Neja Martinčević, Marija Mihić/Cropix

Pročitajte više