H5N1 mutirat će u soj prenosiv između ptica i ljudi

SMRTONOSNI virus ptičje gripe H5N1 sigurno će mutirati u soj prenosiv između ptica i ljudi, upozorio je u ponedjeljak direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Jong Wonk Lee na otvaranju međunarodne konferencije posvećene toj bolesti.

"Ne znamo kada će se to dogoditi, ali znamo da će do toga doći", dodao je.

Obraćajući se sudionicima ženevske konferencije, njih oko 700, Lee je istaknuo da je pandemija ptičje gripe vjerojatna, procjenjujući da bi mogla usmrtiti milijune ljudi i prouzročiti gospodarsku štetu od nekoliko milijardi dolara.

Izrazio je ipak optimizam da će vlade nešto poduzeti jer su sada spremnije suprotstaviti se epidemiji neke bolesti nego što su to bile u prošlosti.

Epidemija gripe 1918. iznenadila je svijet, no ovaj put se možemo pripremiti unaprijed, kazao je Lee.

Na konferenciji se raspravlja o dvostranom pristupu rješavanje problema ptičje gripe. Riječ je o mjerama "kroćenja" bolesti tako da se ukloni sva perad iz inficiranog područja, a kao druga mjera predlaže se osnivanje fonda za borbu protiv ptičje bolesti, po uzoru na borbu protiv malarije i AIDS-a.

Svjetska banka već je objavila da će s do 500 milijuna dolara financirati program borbe protiv ptičje gripe u zemljama koje su zahvaćene virusom H5N1.

Od ptičje gripe, koja je posebice zahvatila Aziju, umrlo je do sada 63 ljudi.

Pročitajte više