HAC na posao vraća bivšeg direktora uhićenog u aferi s bojanjem tunela

Foto: FAH, Boris Scitar/PIXSELL

BIVŠI direktor građenja i savjetnik u Upravi HAC-a Goran Legac, koji je 2009. uhićen u aferi oko bojanja tunela, do kraja mjeseca vratit će se na stari posao u HAC.


"Goran Legac je dobio pravomoćnu sudsku presudu u svoju korist u tužbi za nezakoniti otkaz u HAC-u iz 2010. godine. Sukladno pravomoćnoj sudskoj presudi mora se vratiti na radno mjesto koje je isto ili najsličnije radnom mjestu savjetnik u nekadašnjoj  postojećoj ustrojstvenoj jedinici Savjetnici u Upravi, a s kojeg mu je otkazan ugovor o radu.      

HAC će Goranu Legcu ponuditi vraćanje na rad u zakonom propisanom roku (zakonski rok je 30 dana od dana zaprimanja presude županijskog suda koju smo zaprimili 29.03.2016. godine)", stoji u odgovoru kojeg je Index dobio od Uprave HAC-a.

Iz HAC-a su također istaknuli da ih je navedenom predmetu zastupalo odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, a da je otkaz kojeg su dali Legcu "strogo osobne naravi kao i sam Ugovor o radu te da nisu u mogućnosti objaviti njihov sadržaj".

HAC Goranu Legcu mora isplatiti i sve plaće od razdoblja otkad je otpušten, no iznos još nije poznat jer njegov izračun ovisi o eventualnim zaposlenjima kod drugih poslodavaca u istom razdoblju. Te podatke, kažu u HAC-u, još uvijek nemaju.

"Sudski postupak oko izvlačenja novca iz HAC-a nikad nije pokrenut"

Činjenica je, kažu, da su tada nastale okolnosti u odnosu na izvršavanje obveza iz Ugovora o radu te da u tom trenutku nastavak radnog odnosa nije bio moguć.

Podsjetimo kako je Goran Legac, zajedno s Juricom Prskalo i Željkom Kandžija uhićen 2009. godine zbog optužbe da su za 22 milijuna kuna preplatili posao farbanja tunela Sveti Rok i Mala Kapela i pogodovali tvrtki Skladgradnja. U zatvoru su dobili otkaze koje je potpisao predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban i kao obrazloženje otkaza naveo nedolazak na posao što je bila osnova za kasnije podizanje tužbe protiv HAC-a.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata za Index je rekao da nikad nije pokrenut sudski postupak zbog afere Nesklad te da je zasad optuženi trojac prošao nekažnjeno.

"Cijeli zahtjev USKOK-a je postavljen krivo. Činjenica je da je cijena bojanja tunela bila nerealna. Cijeli ugovor za bojanje oba tunela je bio vrijedan 43 milijuna kuna i HAC je pokraden. Iako je procijenjeno da je HAC oštećen za 22 milijuna kuna, smatram da se tu radi i o većoj šteti, čak oko 35 milijuna kuna. Iako sudski postupak nikad nije pokrenut, nadam se da će se jednom ipak pokrenuti i da će odgovorni biti kažnjeni", kazao je Stanić.

Pročitajte više