HAC Slovencu koji je organizirao donacije hrvatskim vatrogascima neće naplatiti cestarinu

Foto: Facebook

JOŽEF ŽUNKOVIČ jedan je od organizatora akcije u Sloveniji za pomoć našim vatrogascima. Prije tjedan dana na svom Facebook profilu objavio je poziv svojim kolegama u Sloveniji da pomognu hrvatskim gasiteljima.

"Molim vas za pomoć u ime vatrogasaca iz Zadra, Splita, Makarske i iz drugih mjesta po Dalmaciji. Potrebna im je oprema - tlačne cijevi, kacige, naprtnjače... ", napisao je između ostaloga Žunkovič koji je prije nekoliko dana i osobno prvu pošiljku dostavio u Hrvatsku. Najavio je i da traži rabljeno vatrogasno vozilo za koje će pronaći donatore i darovati ga vatrogasnom društvu u Dalmaciji kojemu će biti najviše potrebno.



"Tražim i rabljena vatrogasna vozila koja će se pokloniti DVD-ima u Dalmaciji kojima najviše treba. Ne brinite, nitko nas ne može spriječiti u tome da vam pomognemo, ni vaša hrvatska politika ni naša slovenska politika, niti svi plaćeni negativci s obje strane koji se trude da nas posvađaju. Bit ćemo vrlo sretni i ponosni da vam barem na ovaj način možemo pomoći i biti sitna točka u mozaiku vaše velike tragedije.

Držite se, slovenski vatrogasci su s vama i možete uvijek računati na nas", napisao je Žunkovič na svom Facebook profilu.

Besplatna cestarina za donacije

Žunković je putem svog Facebook profila uputio i zamolbu. Pitao je može li se nekako osigurati besplatan prijevoz hrvatskim autocestama za donacije koje stižu. Index je to pitanje postavi HAC-u, vladi, MORH-u i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Iz HAC-a su nam odgovorili da će biti omogućena besplatna cestarina, nakon čega smo o tome izvijestili i Žunkovića. O odgovoru iz HAC-a on je potom izvijestio i na svom Facebooku.

"URGENTNI ODGOVOR " HAC - ONC - HR "

Poštovani g. Žunkovič,

zahvaljujemo na Vašem nesebičnom i velikom srcu ali i trudu kojeg ste uložili do sada i ulažete nadalje.

Društvo Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine zajedno sa Upraviteljima Hrvatskim autocestama i Autocestom Rijeka – Zagreb, žele učestvovati u ovom hvalevrijednom poduhvatu, te smo organiziranoj humanitarnoj pomoći vatrogasnim društvima osigurali besplatan prolazak autocestama.


Istaknuli bismo kako je svim vatrogasnim vozilima bez obzira odakle dolazila omogućeno besplatno korištenje autocesta. Znači, ukoliko se radi o doniranom vozilu ili pomoći prevoženoj vatrogasnim vozilom, prolaz će biti besplatan. Međutim, ukoliko se radi o doniranoj opremi koja će biti prevožena nekim drugim vozilom, molimo donatore da se zahtjevom obrate Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici mailom: hvz@hvz.hr ili na broj HVZ 01/3689-160 odnosno na broj načelnika HVZ Željka Popovića, 091/112-0001, kako bi ostvarili besplatan prolazak autocestom.

U zahtjevu je potrebno navesti sljedeće podatke:
 datum polaska i odlaska,
 ulaz i izlaz na autocesti odnosno korištenu dionicu
 te registraciju i kategoriju vozila

Ovom uputom omogućeno je besplatno korištenje autocesta na dionicama kojima upravljaju tvrtke Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.

Autocesta A2 Zagreb – Macelj kojom upravlja tvrtka AZM ili autoceste pod upraviteljem Bina Istra, nisu u našoj nadležnosti.

Veselimo se suradnji
S poštovanjem,
Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.", stoji u odgovoru HAC-a.
 

Pročitajte više