Hadž završio bez incidenata

SAUDIJSKA ARABIJA može odahnuti, budući da je ovogodišnji Hadž prošao bez ijednog incidenta. Između 2,5 i 3 milijuna muslimana sudjelovali su u godišnjem hodočašću koje je jedan od pet stupova islama i na koje svaki musliman mora otići barem jednom u životu. Strahovalo se da će se ponoviti prošlogodišnji incident u kojem je poginulo gotovo 400 ljudi.

"Siguran sam da svi pripadnici osiguranja sada osjećaju kao da im je pao kamen sa srca. Sigurnosni plan proveden je precizno, zbog čega je ovaj Hadž prošao mirno i bez incidenata" rekao je princ Nayef, ministar unutarnjih poslova Saudijske Arabije.

Najveći strah osiguranja bio je jučerašnji ritual kamenovanja vraga na mostu Jaramat u gradu Mini. Prilikom tog rituala prošle je godine došlo do stampeda u kojem je poginulo oko 400 ljudi.

Tisuće pripadnika sigurnosnih službi jučer su patrolirali oko mosta da bi spriječili katastrofu i u tome su uspjeli. Također su napravljene graditeljske preinake samog mosta i područja oko njega, koje su dopustile da preko njega svaki sat prođe 250 000 ljudi.

U proteklih je 15 godina u raznim nesrećama poginulo skoro 2000 ljudi, tako da je saudijska vlada bila pod velikim pritiskom da osigura uvjete u kojima bi ovogodišnje hodočašće prošlo bez žrtava.

"Naša je dužnost paziti na hodočasnike i smirivati pritisak koji nastaje kad se skupi ovako velik broj ljudi iz različitih kultura", rekao je princ Nayef pripadnicima službi osiguranja prije početka Hadža. Nakon Hadža pohvalio ih je i rekao da su obavili odličan posao.

Sigurnost na Hadžu je održavalo oko 50.000 djelatnika sigurnosnih službi, uglavnom policajaca, a oni su, osim održavanja reda, morali paziti i na ljude koji diljem svetih mjesta hodočašća podižu šatore. Također, jedna od većih briga bio je mogući napad al-Qaede, koja već neko vrijeme želi srušiti saudijsku vladu potpomognutu SAD-om.

Suniti su se žalili na smaknuće Sadama Huseina u subotu, budući da je to bio dan festivala Eid al-adhe, najsvetijeg islamskog festivala. Neki su rekli da je to smaknuće bacilo sjenu na cijeli događaj, ali hodočasnici su uglavnom zadovoljni dobrom organizacijom i izostankom incidenata. Hadž je trajao pet dana.

J. D.

Pročitajte više