Hajdaš Dončić: Nepojmljivo mi je da Ina može dopustiti da direktori maznu pare

Screenshot: Dnevnik Nove TV

SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ iz SDP-a komentirao je za Dnevnik Nove TV događaje vezane uz financijske malverzacije u Ini te najveću pljačku u povijesti Hrvatske.

Na pitanje je li on kao šef Odbora za nacionalnu sigurnost zatražio dodatna objašnjenja oko afere u Ini, Hajdaš Dončić kaže da će to zatražiti u ponedjeljak. 

"Energetika i proizvodnja hrane su pitanje nacionalne sigurnosti u 21. stoljeću. Apsolutno mi je nepojmljivo da Ina, koja je proglašena strateškom kompanijom, može dopustiti da direktori unutar sustava maznu pare. Skoro milijardu kuna. Ina je u prvom kvartalu imala trostruko veću dobit od istog razdoblja lani.

Skoro milijardu i pol kuna, kad zbrojite još ovu milijardu kuna, to je dvije i pol milijarde kuna. Taj novac nam je u ovom trenutku potreban u proračunu za energetske vaučere, za pomoć najsiromašnijima zbog inflacije energetske krize. Nedopustivo je da Ina kroz sustav upravljanja, bez interne kontrole, bez pažnje dobrog gospodara nadzornog odbora, da se dozvole ovakvi štetni ugovori", rekao je Hajdaš Dončić za Dnevnik Nove TV.

"Sustav upravljanja ne funkcionira, to je tragedija"

Saborski zastupnik kaže kako očekuje da će vanjska revizija utvrditi isto što i Uskok - da se plin kupovao po jeftinijoj cijeni i da se prodavao po 20, 30 puta višoj. 

"Ovo više uopće nije vijest. Ljudi su apsolutno svjesni da je taj gospodin, direktor, član HDZ-a i da je predsjednik nadzornog odbora iz HDZ-a. To je za Hrvatsku normalno", rekao je.

SDP-ovac je naglasio kako su i Mađari, koji su suvlasnici Ine, plin uklonili iz svoje primarne djelatnosti te da on ne zna zašto se oni tako ponašaju.

"Sad je na Hrvatskoj da konačno razriješi pitanje s Mađarima iz dvije osnove - jedan je vlasnička prava, drugi je sustav upravljanja. Vidite da sad sustav upravljanja ne funkcionira. To je tragedija", komentirao je Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić navodi kako bi se trebalo sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost, a i da bi se o tome trebalo raspravljati u prvim tjednima sabora. Najavio je kako će se sutra održati sastanak u SDP-u na kojem će se razmotriti opcija osnivanja povjerenstva koje će ispitati sve što se događalo u Ini.

"Odbori u Ini su HDZ-ova prćija"

Hajdaš Dončić je komentirao i inflaciju.

"Imate jednu Inu koja ima milijardu i pol kuna dobiti u prvom kvartalu plus milijardu kuna zamračenih sredstava, imate HEP koji ima dobit od oko 6.5 milijardi kuna. Sav taj novac se može povući u proračun. Ako ga nećete iskoristiti sad, kad ćete? Treba omogućiti da ljudi, poduzetnici prežive zimu. Inflacija nije ista za sve, a oni s manjim dohotkom su više ugroženi", kaže SDP-ovac.

Upitan čija je odgovornost za ovu aferu, saborski zastupnik odgovara da odgovornost seže do razine Ministarstva gospodarstva. "Ono predlaže članove odbora u Ini, koji su uglavnom članovi HDZ-a. Dakle njihova prćija", rekao je za Dnevnik Nove TV.

 

Pročitajte više