Hakeri pokrali podatke o najjačem američkom borbenom zrakoplovu

PENTAGONOV najskuplji projekt, 300 milijardi dolara vrijedan razvoj i konstrukciju borbenog zrakoplova F-35, bio je ciljem napada kompjuterskih špijuna koji su nekoliko puta provalili u sustav, piše Wall Street Journal.

Informaciju su novinama potvrdili brojni izvori bliski vladi i Pentagonu, a rekli su i kako u s problemom hakerskih upada u sustav upoznati dužnosnici i prošle i sadašnje američke vlade.

Nekoliko terabajta pokradenih informacija

Špijuni su kopirali informacije "teške" nekoliko terabajta o dizajnu i elektronskom sustavu zrakoplova, što su bitna informacije, budući da je F-35 dizajniran kao borbeni zrakoplov čiji trup odbija radarske zrake, što zrakoplov čini nevidljivim.

Ne zna se točno koji su sve podaci pokradeni i kolika je šteta, jer su hakeri koristili program koji je stavio enkripciju na sve podatke koje je ukrao. Ipak, zna se da hakeri nisu uspjeli doći do ključnih podataka, budući da se oni čuvaju na računalima koja nemaju pristup internetu.

U sustav ušli preko tvrtki koje rade na projektu

Napadači su u sustav uspjeli ući preko tvrtki koje rade na projektu, a i preko nekih američkih saveznika. Najmanje jedan od upada izvršen je u Turskoj, a još jedan u jednoj od američkih zemalja saveznica.

Što se tiče tvrtki koje rade na projektu, glavna je Lockheed Martin Corporation. Uz njih su zaposlene i Northrop Grumman Corporation i BAE Systems. Sve tri tvrtke odbile su komentirati slučaj.

Iako iz Pentagona nisu htjeli komentirati o konkretnom slučaju, nego su se izvukli uz objašnjenja o općoj sigurnosti svojih sustava, američko ratno zrakoplovstvo potvrdilo je kako je pokrenulo istragu o upadanju u sustave.

Neki su izvori WSJ-a rekli kako vjeruju da su napadi potekli iz Kine, ali kako je takvu sumnju iznimno teško potvrditi, budući da se identitet na internetu jako lako sakriva.

Američko-kineski elektronski rat

Vijest o upadima u Pentagonov projekt F-35 samo je zadnja u nizu vijesti o sve jačem elektronskom ratu između SAD-a i suparnika. Nedavno je WSJ izvijestio kako je SAD doživio upade na računala koja kontroliraju sustav distribucije struje, a na meti je bio i sustav zračne kontrole američkog ratnog zrakoplovstva.

Pentagon je prošli mjesec izdao izvještaj o jačanju sposobnosti elektronske špijunaže kineske vojske. Izvještaj napominje kako Kinezi na taj način kompenziraju nedovoljan razvoj vojne tehnologije. Kinezi takve navode odbijaju s gnušanjem.

F-35 Lightning II, ili Joint Strike Fighter, najskuplji je i najsofisticiraniji borbeni zrakoplov kojeg je američka vojska ikad proizvela. Zrakoplov se proizvodi u tri varijante. Jedan je konvencionalni tip namijenjen ratnom zrakoplovstvu, jedan je dizajniran za nosače zrakoplova i koristi ga ratna mornarica, a Marinski korpus koristi F-35 koji može poletjeti s male piste i sletjeti okomito.   

J.D.
Foto: US Air Force

Pročitajte više