HAKOM objavio tko koristi broj s kojeg se šire laži o Škare Ožbolt i Tomaševiću

Foto: HRT

NAKON što su se Vesna Škare Ožbolt, Možemo!, BM365 i Most požalili da netko s telefonskog broja 01 314 1505 zove birače i govori neistine o njima, te nakon što je to Škare Ožbolt prijavila DORH-u, HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) je proveo inspekcijski nadzor nad operaterom 4Tel Telekomunikacije, tvrtkom koja je odmah rekla kako je taj broj dala u zakup jednom svom klijentu.

Inspekcija je utvrdila da se brojem služi tvrtka Akter Public, koja obavlja usluge oglašavanja za Domovinski pokret. Oni su ranije negirali da koriste taj broj, a sada su te tvrdnje povukli. Cijelo rješenje HAKOM-a možete pogledati ovdje.

"Inspektor elektroničkih komunikacija Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (dalje: inspektor) pokrenuo je inspekcijski nadzor nad operatorom javnih komunikacijskih usluga 4Tel Telekomunikacije d.o.o. iz Samobora (dalje: 4Tel) zbog nemogućnosti jasnog utvrđivanja korisnika broja 385 1 3141 505. Naime, HAKOM je zaprimio 6. svibnja 2021. prijavu Izbornog povjerenstva Grada Zagreba o zlouporabi broja 385 1 3141 505 te nakon što je utvrđeno u evidenciji HAKOM-a da je broj primarnom dodjelom dodijeljen 4Tel-u, poslan je zahtjev za očitovanje 4Tel-u o korisniku koji koristi navedeni broj. 4Tel je dostavio u svom očitovanju kako je broj dodijeljen korisniku Akter Public d.o.o. iz Zagreba (dalje: Akter Public).

Akter Public ipak potvrdio da je korisnik broja

S obzirom da je Akter Public, nakon što je očitovanje o korisniku broja dostavljeno Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba dostavio očitovanje HAKOM-u da nije korisnik predmetnog broja, inspektor je odlučio o potrebi otvaranja inspekcijskog nadzora kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i nedvojbeno utvrdio korisnik predmetnog broja. Slijedom navedenog, 13. svibnja 2021., od 4Tel-a zatražena je dostava informacije korisnika broja 385 1 3141 505 te je zatražena dostava dokumentacije iz koje se može nedvojbeno potvrditi navod o dostavljenom korisniku broja. Istog dana 4Tel je dostavio ponovljenu informaciju kako je korisnik broja Akter Public te je kao dokaz dostavio popisani Ugovor između 4Tel-a i Akter Public-a. Dodatno, 4Tel dostavlja ispise iz sustava iz kojih je vidljivo da navedeni broj koristi Akter Public. Tijekom istog dana Akter Public je dostavio očitovanje HAKOM-u kako je došlo do nesporazuma te da povlače prijavu o tome da nisu korisnici broja.

Nastavno na očitovanje, inspektor je izvršio provjeru sveukupne dostavljene dokumentacije, kao i čitavu korespondenciju između svih strana u ovom postupku te utvrdio sljedeće. Iako 4Tel nema potpisani dokument dvije strane iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi kako je broj 385 1 3141 505 sekundarno dodijeljen Akter Public-u, temeljem Ugovora se može utvrditi kako su u poslovnom odnosu, a što je temelj navodima kako je u sustavima 4Tel-a predmetni broj vođen pod korisnikom Akter Public.

S obzirom na to da je Akter Public za vrijeme trajanje inspekcijskog nadzora povukao svoju prijavu i ne negira da je korisnik broja, inspektor je u ovom slučaju unatoč nepotpunoj dokumentaciji utvrdio kako je korisnik predmetnog broja Akter Public", stoji u rješenju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više