HALMED: Prijavljena su 32 smrtna slučaja nakon cijepljenja, provjeravamo ih

Screenshot: N1

NAKON što je u Hrvatskoj protiv covida cijepljeno više od 2.2 milijuna stanovnika, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

"Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao - vjerojatna, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom", priopćili su iz HALMED-a.

Uz danas ocijenjenu prijavu s fatalnim ishodom, u Hrvatskoj do sada nisu zabilježeni drugi slučajevi ove nuspojave te do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost s cijepljenjem.

HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas su zaključili ocjenu prijave sumnje na nuspojavu kod 33-godišnje muške osobe koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja cjepivom covida-19 Vaccine AstraZeneca (novog naziva Vaxzevria), priopćio je HALMED.

Prijava je zaprimljena u ožujku 2021. godine, nakon čega su provedene opsežne medicinske pretrage i analize u svrhu provođenja ocjene uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva.

Navodi se i da "u trenutku prijave sindrom tromboze s trombocitopenijom vezan uz cijepljenje protiv bolesti covid-19 nije bio poznat". 

Europska agencija za lijekove je temeljem ocjene prijava zaprimljenih u europskoj bazi nuspojava identificirala navedeni sindrom te je utvrdila da se vrlo rijetko može pojaviti uz primjenu vektorskih cjepiva.

Istražuju se druge prijave

Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a za N1 je kazala da istražuju i druge prijave.

"Uz ovu prijavu koja je danas ocijenjena nemamo nijednu prijavu ovakve rijetke nuspojave. Što se tiče ostalih smrtnih slučajeva koji su prijavljeni, još 32 slučaja su u ocjeni, pokušavamo i te postupke riješiti što prije", kazala je.

Za ovaj slučaj trebalo je devet mjeseci.

"Slika nije bila jasna, nije se moglo odmah reći, zato smo zatražili jako puno stručnih mišljenja, ekspertiza i dodatnih analiza kako bi se utvrdilo sa sigurnošću je li to taj isti sindrom koji identificiran na EU razini i može li se prema tome dovesti u vezu s cjepivom", rekla je Šipić Gavrilović.

"Ova ocjena provedena je na EU razini kod slučajeva ovakvog sindroma koji su bili u drugim državama. EMA je tada zaključila i poruka je jasna, iako se može u malom broju slučajeva pojaviti ovakav sindrom, sveukupne koristi cjepiva višestruko nadmašuju bilo kakve rizike koje nam donosi cjepivo. AstraZenecom se nastavlja cijepiti", rekla je Šipić Gavrilović.

Pročitajte više