Hamas kaže da pristaje na prekid vatre. Ljudi slave i plaču u Gazi

Foto: EPA

Hamas je objavio priopćenje da je prihvatio egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre. U priopćenju navode da je njegov vrhovni vođa Ismail Haniyeh prenio vijest u telefonskom razgovoru s katarskim premijerom i egipatskim ministrom obavještajne službe.

Dvije zemlje posreduju u višemjesečnim razgovorima Izraela i Hamasa.

Izrael: Hamas je prihvatio blažu verziju sporazuma

Izrael kaže da je Hamas prihvatio "blažu" verziju sporazuma o prekidu vatre koji je predložio Egipat, a koji "nije prihvatljiv" izraelskim donositeljima odluka, navodi se u izvješćima, piše SkyNews. Strani mediji prenose i to da izraelski dužnosnci tvrde da se čini da je objava Hamasa varka čiji je cilj predstaviti Izrael kao stranu koja nije spremna prihvatiti sporazum.

Prijedlog o prekidu vatre s kojim se Hamas složio podrazumijeva primirje, obnovu Gaze, povratak raseljenih stanovnika i sporazum o razmjeni zatvorenika, izjavio je dužnosnik Hamasa Taher Al-Nono.

Službenog odgovora iz Izraela još nema, a The Times of Israel navodi da izraelski dužnosnici već govore da "to nije isti prijedlog" za sporazum koji su Izrael i Egipat dogovorili prije 10 dana.

Izraelski ministar: Postoji samo jedan odgovor na Hamasove trikove i igre

Izralski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir tvrdi da je Hamasovo prihvaćanje primirja samo trik.

"Postoji samo jedan odgovor na Hamasove trikove i igre: Naredba za osvajanje Rafaha, povećanje vojnog pritiska i nastavak razbijanja Hamasa dok ne bude potpuno poražen."

Izrael najavio ofenzivu na Rafah

Hamas, pišu, posljednjih dana pooštrava svoje zahtjeve i zahtijeva okončanje rata tijekom prve, 40-dnevne faze sporazuma, a ne u drugoj ili trećoj fazi.

Podsjetimo, Izrael je ranije danas najavio ofenzivu usmjerenu na Rafah, najjužniji grad Gaze. Više od milijun stanovnika sklonilo se u grad zbog sukoba u drugim dijelovima Pojasa Gaze. Američki predsjednik Joe Biden ranije je, u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ponovio svoje stajalište da SAD ne podržava invaziju na Rafah bez jasnog plana za civile koji se tamo nalaze.

Erdogan pozdravlja odluku Hamasa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je priopćenje Hamasa o prekidu vatre i izrazio nadu da će Izrael učiniti isto, prenosi BBC. Erdogan poziva Zapad na povećanje pritiska na Izrael. Podsjetimo, Turska je prošlog tjedna obustavila trgovinu s Izraelom zbog ofenzive u Gazi, a kao razlog su naveli "pogoršanje humanitarne tragedije".

Na ulicama Gaze, nakon objave Hamasa, započelo je slavlje

Nakon objave Hamasa da su pristali na prijedlog o prekidu vatre, u Pojasu Gaze započelo je slavlje.

Pročitajte više