Hamas pustio još talaca. Izrael oslobodio 15 palestinskih žena i 15 tinejdžera

Foto: EPA

Hamas je danas oslobodio još 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zarobljenika, na peti dan produženog šestodnevnog primirja između militantne palestinske skupine Hamas i Izraela. Stižu detalji.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da je 12 talaca prevezeno iz Gaze, a izraelska vojska potvrdila je da se deset izraelskih građana i dva stranca nalaze s njihovim specijalnim snagama na izraelskom teritoriju.

Taoci su bili među približno 240 osoba koje je Hamas zatočio tijekom upada u južni Izrael 7. listopada, kad je prema izraelskim procjenama ubijeno 1200 ljudi. U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 15.000 ljudi, rekle su zdravstvene vlasti Gaze.

Bus napustio izraelski zatvor. Pušteno 15 palestinskih žena i 15 tinejdžera

U snimkama uživo na televiziji Al Jazeera u utorak se mogao vidjeti autobus s palestinskim zatvorenicima kako napušta izraelski zatvor Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je rekao da je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika iz Ofera i pritvora u Jeruzalemu. Ranije je rečeno da se radi o 15 žena i 15 tinejdžera, prema riječima Palestinskog zatvoreničkog kluba, poluslužbene organizacije.

Al Jazeera je izvijestila da su Palestinci stigli u Ramalu i Jeruzalem, gradove na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, koje posreduje u sukobu, rekao je da je među izraelskim taocima devet žena i jedno dijete.

Neke od talaca predale su brigade Al Quds, oružano krilo pokreta Palestinski islamistički džihad, rečeno je na Telegramu.

Primirje je Gazi donijelo prvi predah nakon sedam tjedana borbi i bombardiranja, u kojem je veći dio Gaze pretvoren u ruševine. Trebalo je isteći u noći na utorak, no obje strane dogovorile su produžetak primirja kako bi oslobodile više izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Izrael je rekao da bi se primirje moglo još produljiti ako Hamas nastavi puštati barem deset izraelskih talaca dnevno.

Ukupno je zasad od početka primirja Hamas pustio 81 taoca, uključujući 60 izraelskih žena i djece te 21 stranog državljanina. Među stranim državljanima su uglavnom tajlandski plantažni radnici.

Izrael je prije posljednjeg večerašnjeg puštanja oslobodio 150 zatvorenika.

Pročitajte više