Hamas tvrdi da su međupalestinski pregovori u Kairu propali

ISLAMSKI radikalni palestinski pokret Hamas u utorak je ustvrdio da su međupalestinski pregovori, koji su upravo završili u Kairu, propali te ponovio da se zajedno s drugim radikalnim frakcijama protivi prestanku samoubilačkih napada na izraelske ciljeve.

´Otpor je strateški izbor Hamasa i o tome se ne može pregovorati´, kazao je Mohamed Nizal, član političkog odbora Hamas, u priopćenju objavljenom u Kairu.

On je za neuspjeh pregovora optužio ´određene palestinske stranke´, koje nije imenovao, a koje su pokušale nametnuti stajališta koja su suprotna strategiji Hamasa, te koje uključuju ´priznanje cionističkog entiteta kao i izjavu o zaustavljanju otpora´.

Osim Hamasa i Islamski džihad i Brigade mučenike al-Akse, odbacile su na početku pregovora prošlog petka, ideju Egipta o moratoriju na samoubilačke napade.

Egipat, koji je organizirao međupalestinske pregovore, želio je od radikalnih pokreta dobiti pristanak o zaustavljanju samoubilačkih napada u Izraelu tijekom godine dana u zamjenu za ponovni početak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Palestinske frakcije dogovorile su da će 4. veljače ponovno okupe na sastanku u Kairu.

Pročitajte više