Hamas u Izraelu oteo i Nijemce. Njemačka pokrenula istragu

Foto: Profimedia

Njemačka je pokrenula istragu protiv članova islamističke organizacije Hamas zbog sumnje na ubojstva i uzimanje talaca, rekao je danas glasnogovornik saveznog javnog tužitelja. Prema njemačkom zakonu, tužitelji moraju istraživati osumnjičene zločine u inozemstvu ako su u njih uključeni njemački državljani.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je jučer da su njemački državljani bili među onima koje je oteo Hamas, islamistički pokret koji kontrolira Gazu, tijekom ovog vikenda i napada na Izrael, no ne navodi se njihov točan broj.

"Intenzivno radimo s Izraelom u vezi otetih"

"Intenzivno radimo s Izraelom u vezi s onima koji su oteti i nestali", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz danas na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Pokušavamo učiniti što je više moguće kako bismo osigurali slobodu, živote i zdravlje ovih građana", rekao je. List Bild prvi je izvijestio o istrazi i rekao da su se obitelji otetih obratile njemačkoj vladi za pomoć.

Hamas pravda terorizam lošim stanjem u Gazi

Hamas je tijekom vikenda pokrenuo napad u kojem su njegovi pripadnici upali u izraelske gradove, ubili stotine i oteli desetke ljudi. Hamas, koji poziva na uništenje Izraela i kojeg zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, kaže da je njegov napad opravdan lošim stanjem u Gazi, koja je pod 16-godišnjom blokadom i najsmrtonosnijim izraelskim obračunom posljednjih godina.

Pročitajte više