Je li ministar Marić odavao povlaštene informacije? Hanfa to neće provjeriti

Foto: Patrik Macek (Pixsell)

HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) neće posebno istraživati posljednje mailove i kaznenu prijavu koju je objavio bivši vlasnik Agrokora i višestruki DORH-ov optuženik Ivica Todorić.

Podsjetimo, Todorić optužuje Zdravka Marića da je u veljači 2017. godine kao ministar financija u tajnu radnu skupinu, koja će kasnije biti poznata kao skupina Borg, pozvao Tonćija Korunića iz InterCapitala, tvrtke koja je trgovala dionicama grupe Agrokor, te mu je davao povlaštene informacije.  No, krenimo redom.

>> Todorić prijavio Marića, objavio navodne mailove: "Ovo je teško kazneno djelo"

Ovog tjedna Todorić je objavio detalje kaznene prijave protiv ministra financija Marića, a kao dokaz dao je navodni mail Tonćija Korunića od 24. veljače 2017. godine, u kojem od Marića traži povjerljive podatke.

Todorić: Broker Marića oslovljavao sa "Zdravko"

"Tonći Korunić je na službeni mail Ministarstva financija RH ministru Zdravku Mariću i članovima protuzakonite, interesne skupine grupe BORG, koja će kasnije pljačkati Agrokor, poslao mail. Korunić svoga prijatelja (Marića op.a.) pita za tajne podatke, iako Korunić nema nikakve ovlasti, vezano za financije RH kada govori o statusu državnih obveznica, za što ima osobni interes", objavio je Todorić, podsjećajući da je upravo Martina Dalić potvrdila da je Marić u skupinu Borg, odnosno tajnu skupinu koja je pisala zakon o Agrokoru, pozvao Korunića. Todorić je tako objavio presliku navodnog maila od 24. veljače 2017. godine, iz kojeg se može zaključiti da ga Korunić šalje ministru financija, jer ga oslovljava sa Zdravko te ga pita za cijenu državnih obveznica.

>> Na čelo Hanfe postavljen čovjek Martine Dalić

"Ovo je, ovo je... teško komentirati. Pokušajte sami dati komentar na ovo: kada se ministar financija RH Zdravko Marić dopisuje sa svojim prijateljem, privatnom osobom, putem svog službenog mejla, dilaju međusobno povjerljive informacije i kombiniraju, muljaju (a što je povjerljiv posao uprave ministarstva), kada ministra Z. Marića Korunić pita je li saznao za tajne podatke, jer, kako on kaže, to je bitno za cijenu državnih obveznica - ustvari i samoga T. Korunića, koji isto trguje državnim obveznicama - ovdje je konkretan osobni interes", komentirao je Todorić na društvenim mrežama dijelove kaznene prijave.

"Zbog Marića nema potrebe za dodatnim nadzorom"

Hanfa je regulatorno tijelo u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju. Isto tako, Hanfa provodi nadzor nad poslovanjem burzi i uređenih javnih tržišta, investicijskih društava i izdavatelja vrijednosnih papira, brokera i investicijskih savjetnika i drugih. Stoga smo se obratili Hanfi s upitom hoće li istraživati mailove koje je objavio Ivica Todorić.

>> Prijatelj Martine Dalić trebao bi istražiti je li broker iz skupine Borg zaradio na informacijama iz mailova

"Hanfa je izradila opsežan nadzor vezan za trgovanje svim financijskim instrumentima Agrokora i u tom dijelu ne vidi potrebu za dodatnim nadzorom", stoji u odgovoru Hanfe na upit Indexa. Kako kažu, Hanfa je još krajem 2018. godine objavila da je od početka krize provela 55 nadzornih aktivnosti i supervizorskih mjera vezano za trgovanje financijskim instrumentima Agrokora d.d. odnosno društava u vlasništvu Agrokora d.d. Od posebnog interesa bilo je tada i trgovanje dionicama društava iz koncerna Agrokor, a koje su provodile osobe koje se spominju kao pisci tzv. Lex Agrokora.

"Tako je proveden izvanredni neposredni nadzor u jednom investicijskom društvu u vezi s postupanjem s informacijama koje nisu objavljene javnosti, odnosno povlaštenim informacijama, te trgovanjem za vlastiti račun dionicama koncerna Agrokor. Zaključeno je da društvo nije za svoj račun trgovalo dionicama društava iz koncerna Agrokor tijekom razdoblja nadzora te da zaposlenici investicijskog društva koji su raspolagali povlaštenim informacijama nisu trgovali financijskim instrumentima iz koncerna Agrokor u razdoblju kada su raspolagali tim informacijama", stoji u današnjem odgovoru Hanfe.

Hanfa ništa nije pronašla u nadzorima

Također, kažu nam, dodatno su praćeni i značajniji priljevi i odljevi iz investicijskih fondova, s ciljem utvrđivanja je li netko tko je imao udjele u fondu koji je značajnije izložen Agrokoru iskoristio povlaštenu informaciju da na vrijeme izađe iz fonda.

"U ovim nadzorima također nisu pronađene nepravilnosti", ističe se u odgovoru Hanfe.  

Naglasimo kako je na čelu Hanfe Ante Žigman dugogodišnji bliski suradnik bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić. Dalić i Žigman dugogodišnji su poslovni partneri, oboje su u istom periodu od 2004. do 2008. bili državni tajnici u Ministarstvu financija, pa su oboje od 2008. do 2010. bili članovi uprave Partner banke u vlasništvu Bože Čule. Kada je ona otišla u vladu kao ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, i Žigman je ubrzo napustio Partner banku i postao savjetnik guvernera za fiskalnu politiku 2011. godine.

Njegovu suprugu Natašu Mikuš Žigman - Dalić je angažirala kao državnu tajnicu kada je preuzela Ministarstvo gospodarstva. Prije toga Mikuš Žigman bila je ravnateljica središnje agencije za ugovaranje EU projekata

Na čelu skupine Borg bio je Plenković

Podsjetimo, iz dokumentacije, mailova, izjava te članaka koje je objavio Index u serijalu Afere Hotmail jasno proizlazi da su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, koju su oni birali, mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. godine. Odnosno nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića.

Skupina Borg radila je u tajnosti. Plenković i Martina Dalić su sve do svibnja 2018. godine, kada je Index objavio prvi u nizu članaka o mailovima potpredsjednice Dalić, negirali postojanje skupine te su tvrdili da je ona pisala zakon. Tako je bilo sve dok nismo objavili mailove koji nedvojbeno dokazuju suprotno - da je zakon pisala skupina ljudi povezana s Plenkovićem i Martinom Dalić, koja je kasnije na primjeni tog zakona zaradila golem novac. Uz Martinu Dalić, glavnu je riječ vodio Plenković, s obzirom na to da su nakon sastanka s njime davane glavne smjernice.

Podsjetimo da je Martina Dalić listopadu 2018. godine, a uz pomoć i podršku Jutarnjeg lista, objavila knjigu Slom ortačkog kapitalizma, na čijoj promociji su bili HDZ-ovi ministri, na čelu s Plenkovićem. Na predstavljanju knjige naglasila je da je "Afera Hotmail bila velika namještaljka". Za svoje izlaganje izmamila je pljesak Plenkovića i bivših kolega iz vlade.

Pročitajte više