Haški tužitelj: Hrvatska je bila na čelu promicanja pravde, ali ne igra više tu ulogu

Foto: EPA

SERGE Brammertz, tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Ureda tužiteljstva. Osvrnuo se na napredak kaznenog progona u posljednjem suđenju i žalbama. Istaknuo je brz napredak u iznošenju dokaza Tužiteljstva na suđenju Felicienu Kabugi, osumnjičenom za genocid u Ruandi.  

Tužiteljstvo predviđa da će izvođenje dokaza u Kabuginom slučaju završiti u drugom kvartalu 2023. godine, dok je žalbena rasprava u predmetu Stanišić i Simatović zakazana za kraj siječnja 2023. godine. Što se tiče nacionalnog procesuiranja zločina počinjenih tijekom genocida nad Tutsijima 1994. i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Brammertz podsjeća da postoje tisuće slučajeva koji još trebaju biti procesuirani na nacionalnim sudovima.  

Brammertz tvrdi kako nacionalni tužitelji nastavljaju tražiti ključnu pomoć od Tužiteljstva te je najavio da će taj trend trajati i sljedećih godina. Kad je riječ o prostoru bivše Jugoslavije, naglasio je da "najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna suradnja", koja je "od suštinske važnosti jer danas žrtve i počinitelji često žive u različitim zemljama". 

"Postoji problem negiranja ratnih zločina i veličanja zločinaca"

Kazao je da postoje pozitivni pomaci u suradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, ali i da "tužitelji u regiji izvještavaju da ne dobivaju potrebnu suradnju od Hrvatske u slučajevima koji uključuju hrvatske osumnjičenike". Brammertz je rekao da su ga hrvatske vlasti obavijestile da su istraga i procesuiranje njihovih državljana pitanja nacionalne sigurnosti. 

"Ovakvo stajalište pravdu pretvara u političku stvar, a treba se raditi samo o nepristranoj sudskoj ocjeni dokaza i zakona. Prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska je bila na čelu promicanja pravde i učinkovite regionalne pravosudne suradnje. Nažalost, više ne igra tu ulogu", dodao je Brammertz, koji se obvezao da će nastaviti surađivati s hrvatskim vlastima.

Brammertz je ponovno podsjetio na problem negiranja ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije. Naveo je da u tim državama visoki politički čelnici dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, veličaju osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

"To nisu riječi i djela ljudi s margina društva, već političkih i kulturnih središta društava u regiji", zaključio je Brammertz, koji je pozvao sve dužnosnike i javne osobe u regiji na odgovorno ponašanje. Tužitelj Brammertz izrazio je zahvalnost Vijeću sigurnosti na potpori radu Tužiteljstva. 
 

Pročitajte više