Havel overdose: U Češkoj krenula sarkastična inicijativa da se "sve zove po Vaclavu Havelu"

SUOČENI s pretjeranim preimenovanjem mjesta i ustanova u čast preminulog bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, skupina Čeha pokrenula je šaljivu inicijativu za usvajanje zakona o tome da "sve nosi ime po Vaclavu Havelu".

Rugajući se bujici preimenovanja, pokretači ove akcije na Facebooku traže da i aktualni predsjednik, ali i svi budući predsjednici, nose Havelovo ime, te su apelirali na parlament da usvoji takav zakon, javlja AP.

"Nešto veličanstveno mora nositi ime Vaclava Havela, nešto što će zauvijek postojati i poslije naših života, a to je funkcija predsjednika", ističe se u inicijativi na Facebooku.

Češka vlada već je objavila kako planira praškom međunarodnom aerodromu dati ime po Havelu, a gotovo da nema grada i mjesta u Češkoj koji mu već nije dodijelio barem ulicu ili trg.

"Havelmanija" se nije ograničila samo na Češku, pa će tako u Parizu dogodine biti otvorena knjižnica koja će nositi ime po slavnom disidentu i dramaturgu, a u poljskom gradu Gdanjsku jedna ulica je već posvećena Havelu.

Pročitajte više