HBK o radu Hrvatskog Caritasa

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) zaključila je na izvanrednom plenarnom zasjedanju, čija je glavna tema bio Hrvatski Caritas, da je njegov rad društveno vrlo dobro prihvaćen i ocijenjen te da uvelike pridonosi predstavljanju Crkve u javnosti u njezinu pravom svjetlu, priopćila je danas Hrvatska biskupska konferencija. L

Zasjedanje je održano jučer u Zagrebu pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkoga i predsjednika HBK.

Biskupi su izviješteni o najnovijim akcijama Hrvatskoga Caritasa te o planovima za budućnost. Raspravljalo se o programima koji se trenutačno ostvaruju te o uvjetima za pokretanje i preuzimanje novih programa. Dana je potpora novom predsjedniku i ravnatelju, koji su "s puno entuzijazma" preuzeli vodstvo Caritasa, te im je povjereno da, zajedno s odgovornim biskupima i djelatnicima, promišljaju o njegovu daljnjem djelotvornom radu.

Biskupi su raspravljali o nekim pitanjima, zadaćama i teškoćama vezanim uz rad Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral. Izrazili su nadu da će Institut potaknuti i pokrenuti liturgijski pastoral u domaćoj Crkvi, osobito u Godini Euharistije, koja je u tijeku.

Razgovaralo se o najnovijem dokumentu Papinske komisije "Justitia et Pax", posvećenom socijalnom nauku Crkve koji unosi novo svjetlo i potiče promišljanja na tom važnom području djelovanja Crkve u svijetu. Biskupi su potaknuli Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve da poradi na pripremi hrvatskog izdanja Kompendija socijalnog nauka Crkve.

Biskupi su analizirali stanje u našem društvu i očitovali zabrinutost zbog određenih negativnih pojava u našoj javnosti, stoji u priopćenju HBK.

Uz članove HBK na jednom dijelu zasjedanja bio je i novi savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi u Republici Hrvatskoj mons. Luca Lorusso. Nakon uvodne molitve kardinal Bozanić pozdravio je sve nazočne, a posebice mons. Lorussa, kojemu je poželio uspjeh u radu u tako važnoj crkvenoj instituciji kao što je Apostolska nuncijatura.

(Hina) xpp ymć

Pročitajte više