HCR: Od siječnja do kolovoza 2004. od mina stradalo 11 osoba

JEDANAEST osoba stradalo je od mina u Hrvatskoj od siječnja do kraja kolovoza ove godine, od kojih devet smrtno, priopćio je Hrvatski centar za razminiranje, istodobno zatraživši dvostruko više novca za razminiranje. Stradali su žrtve osam minskih izgreda, a među smrtno stradalima su tri pirotehničara, a jedan pirotehničar je teško ozlijeđen, priopćeno je s današnje sjednice Savjeta HCR-a u Sisku.

U raspravi o izvješću o provedbi Plana razminiranja hrvatskoga državnog prostora za razdoblje siječanj - kolovoz 2004. rečeno je da je u razminiranje uloženo 220,7 milijuna kuna, od toga 109,36 iz državnog proračuna.

Članovi Savjeta zatražili su da se poveća proračunska stavka za razminiranje na oko 500 milijuna kuna na godinu, kako bi Hrvatska do 2010. bila zemlja bez mina.

Ocijenjeno je da se u prvih osam mjeseci poslovi razminiranja ostvaruju po planu te da će stanje s minama u Hrvatskoj biti definirano do kraja rujna ove godine, jer će do tada završiti opći izvid kao temeljna zadaća HCR-a, priopćeno je.

Pročitajte više