AFERA MARINA ŠEGON

HDZ brani Šegona. Najradije bi zabranili peticiju protiv izgradnje marine

Foto: Index

"NAUTIČKI turizam u zaljevu Vela Luka nema alternative, a nakon desetljeća javnih rasprava, usuglašavanja prostorno-planske dokumentacije i pribavljanja svih potrebnih dozvola, izgradnja Luke nautičkog turizma je konačno i započeta. Ako je netko želio podići svoj glas – za to je imao dovoljno vremena", stoji u dijelu priopćenja općinskog odbora HDZ-a iz Vele Luke. Iz te stranke prijete da će se odlučno suprotstaviti onima koji skupljaju potpise za zaustavljanje radova na marini. 

Tako se lokalni HDZ pridružio HDZ-ovom županu Nikoli Dobroslaviću i SDP-ovoj načelnici Vele Luke Katarini Gugić koji ne vide smisao u skupljanju potpisa protiv izgradnje marine na postojećoj lokaciji u Veloj Luci, kao i za organiziranje prosvjeda. No, krenimo redom.

Složni i HDZ i SDP

U rujnu prošle godine Ivo Šegon, sin Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, potpisao je unosan ugovor s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem o koncesiji na gospodarsko korištenje Luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci. Potpisivanjem ovog ugovora krenula je realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna. Tvrtka Ovalis Nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovana je u travnju prošle godine, točnije 21. travnja, za samo 20 tisuća kuna. Osnivačica tvrtke je Ivna Šegon, supruga Branka Šegona i bivša članica Uprave Financijske agencije (FINA). Tvrtka koja je dobila ovaj vrijedan posao osnovana je dva tjedna nakon što je Županija raspisala natječaj. Taj natječaj za koncesiju za izgradnju marine u Veloj Luci objavljen je 5. travnja, tvrtka je osnovana 21. travnja, a već je 8. svibnja dobila ovaj unosan posao.

Mještani Vele Luke ne slažu se s projektom marine, koja se nalazi u središtu mjesta, gotovo ispred Šegonova hotela Korkyra u Veloj Luci, a marinu nazivaju parkiralištem na moru. Smatraju da marina nije u skladu s konceptom održivog razvoja te da će navedeni projekt umanjiti vrijednost prirodnih i kulturnih resursa Vele Luke. Pokrenuli su peticiju u kojoj stoji da je elaborat za marinu bio manjkav kao i da im nikada nije prikazano kako će zapravo marina izgledati. Naglašavaju da bi marina mogla narušiti vizuru ovog mjesta i pridonijeti onečišćenju ove uvale.

Bivši ministar upozorio na nepravilnosti

"Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske lučke uprave Vela Luka za luke županijskog i lokalnog značaja dolazio je tri puta na koordinaciju za gospodarstvo u Vladi RH koju sam kao ministar gospodarstva vodio tijekom 2016. godine. Sva tri puta sam navedeni prijedlog Odluke skinuo s dnevnog reda užeg kabineta vlade jer nisu bili ostvareni svi zakonski uvjeti za donošenje odluke što sam prenio predlagatelju ministru Olegu Butkoviću", istaknuo je za Index bivši ministar gospodarstva iz vlade Tihomira Oreškovića, a danas saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić.

No, u HDZ-u su odlučni da je svaka inicijativa za zaustavljanje radova zakasnila.

HDZ vidi političku zavjeru

"Pozivanje na referendum, prikupljanje potpisa po Veloj Luci i po raznim gradovima bivše države je danas bespredmetno, jedina poruka koja se može na taj način odaslati je poruka investitorima da u buduće u širokom luku zaobilaze ovo mjesto, čemu ćemo se mi kao Hrvatska Demokratska Zajednica odlučno suprotstaviti", stoji u priopćenju Općinskog odbora HDZ-a Vela Luka.

HDZ u svemu vidi političku zavjeru pa kažu na kraju kako su u svemu prepoznali pokušaj da se na "političkoj sceni Vele Luke profilira nova skupina koja vještom manipulacijom činjenica traži i dobiva svoj prostor djelovanja".

 

Pročitajte više