"Domoljub, vjernik, branitelj, dobar menadžer" - Direktor Adrisa HDZ-ov kandidat za premijera?

Screenshot: YouTube

DOMOLJUBNA KOALICIJA za novog će mandatara predložiti investicijskog direktora Adris grupe Damira Vanđelića, javljaju N1 i HRT.

Vanđelića je Kolinda u svibnju imenovala u Vijeće za domovinsku sigurnost, a on je tada svoj angažman objasnio željom da pomogne u što boljem funkcioniranju države.

"Ideja je bila tom Vijeću dati gospodarski moment. Domovinska sigurnost je vojni segment te je uvijek troškovna komponenta. Kao dugogodišnji gospodarstvenik, smatram da vojska može imati i prihodovnu stranu, odnosno može smanjiti troškove koji se javljaju, posebno u iznimnim situacijama. Sjetite se kako država nije imala pravi odgovor kad smo imali poplave, snijeg ili ledenu kišu. U takvim situacijama vojska mora biti superiorna. Uzor bi nam trebala biti austrijska vojska".

Bogato poslovno iskustvo

Vanđelić je 47-godišnji inženjer Fakulteta strojarstva i brodogradnje te investicijski direktor Adris grupe i direktor tvrtke Abilia koja upravlja nekretninama Adrisa.

Vanđelić ima bogato poslovno iskustvo iz najvećih hrvatskih kompanija.

Karijeru je započeo 1992. godine u Plivi, gdje je od pripravnika došao do pozicije rukovoditelja tehničkog ureda i odjela gospodarenja energijom i održavanje.

Nakon toga, 1998. zapošljava se u Zagrebačkoj pivovari, koja je dio međunarodne grupacije Interbrew, na poziciji direktora tehničke službe, a nakon toga postaje korporativni direktor investicija za Centralnu Europu, što pokriva 15 pivovara iz sustava.


Nakon toga prelazi u Adris grupu.

Potencijalni premijer za lustraciju, a Hrvatsku vidi na 4 stupa: Religija, administracija, pravo i obitelj!

Prema službenim podacima Vanđelić je bio hrvatski branitelj i zatočenik logora u Glini, a prema registru branitelja u borbenom sektoru proveo je 195 dana. Šest mjeseci proveo je u logoru, a uhićen je u Hrvatskoj Kostajnici kao pripadnik pričuvne postrojbe policije.

"Domoljub, vjernik, hrvatski branitelj, zatočenik logora, obrazovan čovjek, visoko pozicioniran u radnoj sredini, dobro plaćen, materijalno situiran, neovisan, hrabar", karakteristike kojima suborci danas opisuju Vanđelića.

"Stup religije, stup administrativne vlasti, stup pravne države i jedan obiteljski koji se stvara u domovima: etika, bonton, suosjećanje, domoljublje, ono što je fino tkanje u stupu stabilnog i naprednog društva", Vanđelićeva je vizija idealne hrvatske države gdje će postojati, kako kaže, barem četiri glavna, jasna, komplementarna a nezavisna stupa društva.

U razgovoru za braniteljski portal 2009. godine Vanđelić opisuje svoj put od logora od top hrvatskog menadžera, no i svoja viđenja vođenja države.

"Trebalo bi provesti takvu lustraciju, trebalo bi znati tko su dezerteri, tko je radio za, a tko protiv države. Primjerice, u državnim službama ne bi nikako mogli raditi oni koji se nisu odazvali službeno upućenom pozivu za obranu države. No, to ne smije biti glavni prioritet i jedini cilj", rekao je Vanđelić 2009. godine dodajući kako se stalno educirao u vođenju investicija. Napredovanje u poslu vidi kao nešto logično jer je "osoba koja lojalno izvršava domoljubne dužnosti već ima nešto usađeno u sebi".

Što se tiče braniteljskog pitanja, Vanđelić smatra kako se Hrvatska do sada nije na pravi način "razračunala" s tim pitanjem.

"Nismo se razračunali na pravi zdravi način i to će biti ogromno područje, osobito za manipulatore kratkoročnih interesa svake vrste. Do sada nisam prepoznao političara koji bi se primio rješavanja tog problema. Istina, vlast koketira s braniteljima. Vlast zaista nešto i daje braniteljima. Vidite, stalno se netko slika s ključevima braniteljskih stanova", reka je Vanđelić za braniteljski portal.
 

Pročitajte više