HDZ u napetoj atmosferi birao kako i s kim dalje, sve prštalo od bizarnih govora

Foto: Dario Dalmacija/Index, Hina

HDZ-OV opći izborni sabor, koji je počeo u podne u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izabrali su novog zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Tijek događaja:

22:00 Stigli su rezultati glasanja.

17:20 HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković održao je govor na današnjem Saboru HDZ-a, a tom je prilikom blago kritizirao šefa stranke Tomislava Karamarka.

16:10 Index je došao do šalabahtera koji otkrivaju kako će izgledati novi vrh HDZ-a.

15:30 Glasanje je u tijeku, a sa šalabahtera se prepisuje na sve strane.

14:38 HDZ trenutno održava unutarstranačke izbore.

13:27 Karamarko upravo drži govor. U govoru prepunom floskula, Tomislav Karamarko ponovno je naglašavao kako njemu i HDZ-u podmeću, optuživši SDP i MOST za rušenje Vlade.

Okupljenima je poručio kako spomenuti u tome neće uspjeti.

13:13 Govor je održao i premijer Orešković.

"Opa, ima vas", započeo je Orešković.

"HDZ je bitno doprinijeti razvoju Hrvatske. Zato sam siguran da vode računa o interesu građana. Zajedno smo radili na reformskom proračunu, donijeli nacionalni program reformi koji je dobio ppodršku MMF-a i EK. Naš je dogovor bio da Hrvatsku učinimo boljom zemljom, ja se svog dijela dogovora držim.

"Svjedočim pokušajima sprječavanja reforme i ja vam otvoreno kažem, takvi pokušaji neće uspjeti. Naša Hrvatska će s ovom Vladom izaći iz krize jer je to jedini put kojim mi možemo i želimo ići", rekao je Orešković." Opširnije

13:00 Govore su održali i Milan Bandić te Ladislav Ilčić. Bandić je pružio veliku podršku Karamarku, a njegov je govor prekidan ovacijama. Ladislav Ilčić, po običaju, napao manjine, SDP te Borisa Jokića.

12:55 Milivoj Špika također je održao kratki govor, koji je začinio prilično vuglarnim rječnikom. Opširnije

12:45 Svojih par minuta na pozornici dočekao je i Pero Ćorić iz HSP AS-a. U svojem je govoru HDZ-ovce plašio postkomunizmu, malo se rugao MOST-u te bezrezervno podržao HDZ na čelu s Karamarkom. Opširnije

12:33 Govor drži Tomislav Karamarko. Otvorio je raspravu.

12:27 Nikog iz Mosta nema na Saboru HDZ-a. Nema ni predsjednika HSS-a, Kreše Beljaka. Bandić je dobio pocasno mjesto

12:23 Sabor je otvorio glavni tajnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je pozdravljen toplim pljeskom, za razliku od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je po ulasku u dvoranu dočekan prilično mlako, unatoč višestrukim pozivima animatorice, koja je s razglasa pozivala: "Može li to jače? Ipak je ovo pobjednička stranka".

Na saboru su, uz 2122 delegata s pravom glasa i brojni gosti, među kojima su predsjednici i visokopozicionirani predstavnici drugih stranaka Domoljubne koalicije te zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 Milan Bandić, no predstavnika Mosta nije bilo.

Na samom početku rada Općeg sabora, Brkić je pozvao HDZ-ovce da u sebi pronađu energiju i ljubav svojih utemeljitelja te da u zajedništvu i jedinstvu stvore pretpostavke za razvoj i budućnost domovine.

12: 20 Milijan Brkić posebno je pozdravio Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a te još jednom naglasio kako on uživa potporu cijele stranke. Poseban pozdrav dobio je i predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

12:10 Dvorana Vatroslava Lisinskog je puna. Događaj je počeo slušanjem himne, a počast je odana bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđanu. Pala je i molitva.

Pojavio se i premijer Tihomir Orešković.

Unutarstranački izbori održavaju se u jeku velike krize koju je izazvao Tomislav Karamarko, točnije afera Konzultantica. Iako je Vlada jučer odlučila kako vjeruje Tomislavu Karamarku, pravo je pitanje kako će misliti svaki pojedini zastupnik u Hrvatskom saboru.

Milijan Brkić jedini kandidat za Karamarkovog zamjenika

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječe se 14 kandidata – Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.

Delegati će izabrati i članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

HDZ time u subotu završava unutarstranačke izbore na kojima je prije nešto više od mjesec dana kao jedini kandidat za predsjednika stranke u još jednom mandatu izravnim izborom (jedan član-jedan glas) potvrđen Tomislav Karamarko.

Nezgodna situacija za HDZ

Sabor se održava u za HDZ neugodnoj situaciji, budući da se druga po snazi vladajuća stranka Most dan ranije priklonila zahtjevu oporbe da se Karamarka opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, nakon što je u javnost iscurilo da je njegova supruga Ana Karamarko poslovno surađivala s konzultantom mađarskog MOL-a, s kojim se Hrvatska spori oko upravljačkih prava u INA-i.

Do medija su u proteklih mjesec dana dolazile i informacije o neslozi između Karamarka i Brkića te o snažnoj podjeli stranke na dvije struje, pri čemu se spominjala i mogućnost formiranja trećeg bloka, no posljednje neslužbene informacije iz HDZ-a kazuju kako je postignut dogovor o sastavu najviših stranačkih tijela.

U petak je zasjedalo i Predsjedništvo stranke i jednoglasno podržalo Karamarka, a novinarima se nakon sjednice obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako je HDZ jedinstvena i snažna stranka te kako će to pokazati i na izbornom saboru.

Ustvrdio je kako je situacija oko Karamarka ojačala HDZ, a Most optužio da želi srušiti sadašnju vladu i na vlast ponovo dovesti SDP-ova čelnika Zorana Milanovića.

Na izborni sabor stranke, sukladno običaju, pozvani su i čelnici stranaka Domoljubne koalicije,  predsjednik Mosta Božo Petrov te nestranački premijer Tihomir Orešković.

Pročitajte više