HDZ i HSP sklopili sporazum o koalicijskoj suradnji

HDZ je s HSPom postigao dogovor o koalicijskoj suradnji prema kojem će dvije stranke konstituirati poglavarstva u šest županija tako da će HDZ imati župane u svih šest, a HSP dožupane, potvrdio je danas novinarima predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Dvije će stranke formirati vlast u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj.

Dogovorena je i suradnja u Slavonskom Brodu gdje će HSP-u pripasti mjesto gradonačelnika, rekao je Đapić.

On je izjavio da su time završeni pregovori o blok-koaliciji s HDZ-om.

Na stolu je još ponuda za suradnju u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zainteresirani smo za suradnju sa svim strankama koje su HSP-u u nekoj od tih županija spremne ponuditi mjesto župana, rekao je Đapić. Vjerujem da će to biti na tragu naših najava da bi Stranka prava trebala imati ili tri gradonačelnika ili župana i obnašati vlast u negdje između deset do trinaest županija u Hrvatskoj", kazao je HSP-ov predsjednik.

Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček izjavio je večeras, komentirajući tijek sklapanja postizbornih dogovora da je HDZ zadovoljan brojem sklopljenih koalicija i formiranja vijeća i skupština i da je time potvrđena i činjenica da je HDZ najjača hrvatska politička snaga u kojoj su birači prepoznali vjerodostojnost i bolji život na svojim prostorima.

Zaključenje koalicija u mnogim gradovima, općinama i županijama još nije završeno, pregovori su još uvijek u tijeku.

Za HDZ pri sklapanju koalicija najvažnije je pronaći one partnere s kojima će najbolje ostvariti svoj program na dobrobit građana pojedinih općina, gradova i županija, rekao je Maček.

Pročitajte više